Алергичните реакции са различни по интензитет и могат да бъдат изключително опасни. Най-тежката алергична реакция може да доведе до анафилактичен шок и може да предизвика дори смърт. Това състояние на шок настъпва внезапно, обикновено секунди или минути след влизане в контакт с алергена. Причинява множество симптоми (обрив, сърбежи по тялото, петна по тялото, свиркащо дишане), като най-опасният е отокът на меките тъкани в областта на носоглътката, водещо до затруднено дишане или задушаване. Обикновено настъпва неочаквано, защото първоначално нито родителят, нито детето осъзнават свръхчувствителността на детето към вещество, което е безвредно за повечето хора.

На какво всъщност се дължи подуването при алергична реакция и как се развива състоянието?

При алергичната реакция се отделя вещество, което се нарича хистамин. То предизвиква отваряне/разширяване на периферните кръвоносни съдове и съответно задържане на кръв в тях, което пък от своя страна води до липса на такава в основните органи. Именно поради тази причина всички лекарствени препарати против алергични реакции се наричат антихистамини.

Един от най-разпространените спешни медикаменти е адреналин (епинефрин) – под формата на писалка (епипен), която се забива в бедрения мускул на детето, натиска се бутон за освобождаване на веществото и се изчаква 10 секунди. Обикновено противодействието е в рамките на 2-5 минути. Поставя се през дрехите като силно алергични хора буквално могат да бъдат спасени по този начин. Задължително това средство трябва да е изписано от лекар и да се използва само при силнокритични състояния, когато става въпрос за алергична реакция.
По-евтиният вариант е урбазон. Тези медикаменти се предписват за конкретно дете, като не се препоръчва просто да се закупи, за да го имаме. Нужна е консултация с лекар.
Даването на хапчета в тежка ситуация не винаги ще е ефективно, защото за хапчетата, приети през устата, са необходими около 40 минути да се усвоят от организма.

Първа помощ при алергични реакции

Мерките за първа помощ включват:

 • Следене на това какво и как изглежда симптоматика и от какво може да се е получила (ядки, косми, домашни любимци, прах, насекоми).
  Ако е възможно, веднага отстраняваме алергена като противошокова мярка.
 • Повдигаме горна част на тялото, подпряно на възглавници, обтягаме рамената назад, за да можем да отворим гърдите.
  Поставяме студен компрес в областта на гърлото и гърдите и можем да дадем нещо студено да смуче (кубче лед), за да се опитаме да намалим отока.
  Бебето/детето не бива да лежи хоризонтално.
  Максимално бързо се транспортира до болница. Дори и при проява на малки симптоми, задължително водим бебето/детето на лекар.
  Това състояние не бива да бъде подценявано, особено при малки деца.

И още веднъж – трябва да запомним, че максимално бързо трябва да се стигне до болнично заведение.

Андриан Георгиев, инструктор по Първа помощ