Имам въпрос относно кожен проблем на сина ми. Най-вероятно се касае за атопичен дерматит, но дерматоложката го наричаше лишей. Изпращам и снимка. Та, въпросът ми към 1 наум е – това атопичен дерматит ли е и какви са съветите за лечение. До момента съм го мазала с Лоринден С, Биодерма за атопична кожа, Юреаж колд крем и в момента с Авен. Появи се отдавна, може би преди 2 месеца. Първо педиатърката изписа Тридерм, с който екземата изчезва, но след няколко дни излиза пак. Сега вече има и на другата бузка и на челото, но са по-малки като обхват. Детенцето е на 8 месеца.


Здравейте,

Не може да се каже със сигурност дали описаното явление е атопичен дерматит. Обривът е много локализиран, ето защо е малко вероятно да става въпрос за това. Вероятно се касае за чувствителна кожа и фактори, които провокират задълбочаване на проблема. Предвид, че вече има предписана терапия е редно да се изчака контролният преглед. Ако проявите не се повлияят препоръчвам да се направи допълнителна консултация с дерматолог. Защото този обрив може да се разпространи. Междувременно е добре да се избягват някои ежедневни вредни навици: бърсане с мокри кърпи, често миене на лицето, честа смяна на козметиката, излагане на студен и сух вятър. Хубаво е също така да се наблюдава развитието на кожната реакция, кога как се проявява. Кое я обостря и кога като че ли се подобрява.

Д-р Виолина Тодева, дерматолог

Здравейте,

Атопичният дерматит е често срещано заболяване, което започва в кърмаческа възраст и се характеризира със силно сърбящи кожни промени, в съчетание със суха кожа. Има типични за всяка възраст, като при кърмачета това са: бузите, окосмената част на главата, предната част на подбедрици. Силно сърбящи са и предизвикват общо неспокойствие. Често има фамилност за алергични заболявания и може да е начало на поредица от алергични проблеми- т. нар. “алергичен марш”.

Обривът от снимките не е с характер на атопичен дерматит. Ако обаче е сниман след третиране с изброените кортикостероиди, това може да промени вида му. Нито един от двата кортикостероида, използвани до момента, не е показан за възрастта на това дете. Хидратацията на кожата е важна. Реален преглед с обща оценка на кожата е препоръка. Допустимо лечение – с подходящ локален кортикостероид. за кратко.

Д-р Силвия Новакова, ДМ, алерголог, педиатър