Добре е през първите 6 седмици залъгалката да се избягва.

Причините са няколко:

  • На първо място употребата на залъгалка често води да разраняване на зърната на майката. Причината е, че гърдата изисква различна техника на сукане (дълбоко, с добро обхващане на ареолата), докато залъгалката имитира само зърното на майката. Когато бебето суче само зърното, това е много болезнено.
  • Честата употреба на залъгалка може да доведе до слабо наддаване. Тя е като дъвка без захар – бебето суче, защото има инстинкт за оцеляване, който му казва, че кърмата и гърдата са спасение от глада и коликите. Новородените бебета доста лесно и бързо заспиват, когато сучат нещо, понякога е предизвикателство да се нахранят дори. Със залъгалка те бързо се успокояват и заспиват. Това може да Ви обърка, че бебето не е гладно и затова спи. Всъщност сукането стимулира отделянето на хормон, който ги успива. Това се случва и на гърда, но за разлика от гърдата, залъгалката дава 0 калории.
  • Ако бебето се успокоява предимно със залъгалка, то гърдата пропуска стимулация и това може да доведе до недостиг на кърма.

Разбира се, това е общата информация. Всяка двойка майка и бебе е уникална – при някои залъгалката не оказва влияние, при други е драматично. А в повечето случаи добре сучещите бебета, сами я отказват. Важно е да имате информация – това Ви дава свобода на избор.

Със сигурност мога да кажа, че няма нищо полезно в нея и няма никаква нужда да “учите” бебето си на залъгалка, ако Вие не искате това. Можете да замените залъгалката с Ваш пръст. Това се прави с добре измита ръка, а пръстът се подава с меката част към небцето. Имайте предвид, че само майката и бащата могат да дават пръст, обаче.

Десислава Пеева,
консултант по кърмене,
сертифициран към Международния борд