Извинявам се за въпроса, предполагам, че не можете да ми помогнете, но вече не знам какво да правя. Бременна съм в 7-ия месец и не ме притеснява раждането и отглеждането на детето, колкото намирането на работа и използването на полагаемото ми майчинство. Имам 5-годишен стаж, а от 4 месеца съм без работа и си търся, но отвсякъде ми казват, че съжаляват, но не могат да ме наемат. Там, където бременността ми не е проблем, ми предлагат граждански договори и заплащането не е твърдо. Обикновено това са козметичните компании (нетуъркинг компании), чиято мрежа от търговци работи директно с клиентите. Но те не гарантират доход, а такъв ми е необходим. Ако можете да ми дадете съвет как може да се излезе от подобна ситуация ще съм Ви благодарна?

Здравейте! Ситуацията наистина е заплетена. Попитахме в НОИ какви са възможностите Ви, но от там бяха категорични, че без да сте на трудов договор (НЕ граждански), няма как да получавате обезщетение за майчинство. Единственото, на което имате право е еднократна, социална помощ за раждане на детето. Тя е в размер на 250 лева за първо дете, за второ дете – 600 лева, за трето – 300 лв. Трябва да проверите и дали имате право на социални подоходни помощи (те са спрямо доходите на семейството). И, за съжаление, са твърде оскъдни, едва 40 лв. на месец, но ако имате право на тях, то пак е нещо. Съветът, който можем да Ви дадем е да продължавате да се опитвате да намерите работа в оставащото време. Ако сте на трудов договор имате право на майчинство в рамките на 2 години след раждането на детето Ви. Колкото до възможностите за доходи, можете да разширите търсенето и да видите какви са вариантите за надомна работа. След раждането на детето Ви, макар и малко, все пак вероятно ще имате някакво време, което можете да инвестирате в работа. Но от вкъщи. Най-искрено Ви пожелаваме успех и вярваме, че нещата ще се подредят. Винаги има изход! На Ваше разположение сме, ако можем да помогнем с друга информация!

Екипът на 1naum.com

Прекрасна мама, която е била в същата ситуация ни сподели своя опит. Може да се премине на самоосигуряване или на договор за управление (във втория случай се регистрира фирма). Тогава за периода на самоосигуряване се заплащат всички осигуровки – към ДОО, НАП, НЗОК, но след това самоосигуряващото се лице има право на обезщетение по майчинство. За периода на майчинството се дължат само ежемесечни здравни осигуровки.