Съвсем естествено, след появата на малко човече в семейството, светът ни се обръща наопаки, а приоритетите ни се пренареждат с бясна скорост. Това е и един от най-честите моменти от живота на една жена, когато тя решава, че иска кариерна промяна и няма сила на света, кяото да я спре.

Ако си наясно с житейските си приоритети и мястото на работата в тях, ако знаеш силните си страни и преносимите си умения, ако имаш идеи за бъдещи професии, но не знаеш на кои да се спреш и ти остават поне няколко месеца от отпуска по майчинство, използвай ги по същество. Осигури си време да проучиш, да се преквалифицираш, да се позиционираш, да намериш препоръки и да задействаш контактите си, за да вземеш финално решение. Мобилизирай роднини и приятели и искай помощ. Води детето със себе си на събития и срещи, които са ти важни. Разчупи рутината и бъди гъвкава.

Може да се наложи да взимаш трудни решения – да оставиш бебето на друг и да излезеш, вместо да бъдеш до него. А ако няма кой да помага, понякога ориентирането към промяната ще е за сметка на съня ти, защото просто няма друг начин. Възможно е и да избереш тя да се случи на по-късен етап, когато е по-лесно да оставяш детето, когато си го отбила и т.н. Да, вероятно ще е много трудно, не искам да ти рисувам всичко в розови краски. Но кариерната промяна към работа, която ще обичаш, е именно тази – вместо да си намираш оправдания, да направиш почти невъзможното, като напипаш финия баланс между грижата за теб самата и онова малко същество, за което ти си целият свят. Знам, че ще го понесеш по-леко, ако усещаш, че търсената промяна е в унисон с твоята същност, а не е компромис и не ти е безразлична.

Лили Георгиева,

Консултант по кариерно развитие и промяна