Така зададен въпросът звучи като: Как е по-добре да те застрелят или да те удушат? Т.е. и двата варианта не са оптимални. И имат някои рискове и странични ефекти.
Ако няма необходимост от спешно отбиване, като на пример прилагане на спешно лечение несъвместимо с кърменето, то тогава най-щадящия подход е плавното и постепенно отбиване. Това е добре както за детето, така и за майката. Пристягането с бинтове е отдавна отхвърлен метод. Той може да предизвика и усложнения, и доста болка. Хапчетата пък имат редица странични ефекти. Не на последно място е добре да се погрижим и за емоциите на малкото детенце. За него кърменето не е просто храна, то е връзката с мама. Има как да се случи отбиване съобразено нуждите на детето и на майката, без пристягане и хапчета. То може да се случи и по-бързо, и по-плавно, в зависимост от конкретната ситуация.
С разреждане на кърменето, с опити да се предлага вода, да се успокоява по друг начин и т.н.
Приказки, разсейване, скъсяване на времето за кърмене, принципа “давам, но не предлагам”, т.е. да не се отказва на детето категорично, защото това води до стрес и още повече вкопчване. Ако твърде много се сърди, може да се забави темпото или да се върне крачка назад. Когато детето се успокои, то ще е по-склонно да продължи напред с отбиването. Колко време ще продължи процесът е трудно да се каже. Много зависи от възрастта на детето, броя кърмения, количеството на млякото.
Десислава Пеева, консултант по кърмене