Какво представлява
Състояние се проявява като страничен ефект от различни инфекции и възпаление на горните дихателни пътища при около 15% от бебетата и децата на възраст между 6 месеца и 5-6 годинки.

Как да го разпознаем
Разпознава се по специфичната единична и накъсана кашлица, съпроводена с металичен звук, наподобяващ лай на хиена/куче, тъй като обикновено възпалението засяга областта на гласните струни. Това състояние се проявява предимно вечер. Особеността тук е и емоционално натоварване на бебето/детето (както и на родителите съответно), съпроводено със силен плач, заради недостиг при поемането на въздух, което допълнително влошава състоянието му.

Мерки за първа помощ
1. В този случай трябва да повдигнем горната част на тялото, подпряно на възглавници,
2. а след това да заведем бебето/детето в банята, където във вана или леген/кофа да наливаме гореща вода така, че въздухът да се насити с пара и да създадем влажна среда за дишане.
3. Внимателно поставяме бебето/детето да седне на краката ни с лице към нас, като внимаваме да не го изгорим с гореща вода.

Влажната и топла среда ще спомогне за “отбъбване” на възпалението, което пречи на нормалното дишане на детето,
Някои педиатри съветват при подобни състояния да изнесем бебето/детето на студено, разчитайки, че от студения въздух възпалението на горните дихателни пътища ще спадне.

!!!Тази мерки трябва да облекчат състоянието, но ако не се случи и бебето/детето не се почувстват по-добре, потърсете помощ от лекар, защото това може да е възпаление на епиглотиса.

 

Автор на материала е Андриан Георгиев,
инструктор по първа помощ
и обучител в FirstAidbg.com и Училище по първа помощ