С появата на дете в семейството, животът ни се променя. В зависимост от очакванията, промяната може да бъде голяма или твърде голяма, зависи от гледната точка. В крайна сметка след първоначалния стрес идва ред на регулиране на семейната среда и приемане на новия ни начин на живот.

Колкото по-бързо го направим, толкова по-добре.
В целия процес, вглъбени в създаването на най-добрата среда за нашето дете, често забравяме за себе си. Здравата Ви психика, обаче е важна, за да поддържате семейната среда здравословна. Все пак детето Ви възприема света чрез Вашия поглед, а когато сте нервни, депресирани, гневни, ядосани или каквото и негативно чувство да изпитвате, когато не намирате отдушник за натрупаното напрежение и умора, имайте предвид, че това неизбежно ще се отрази на детето Ви.

Казвам го от личен опит.
Така че намерете време и за себе си, хранете се здравословно (това често остава на заден план), научете и детето си да прави това. Бъдете позитивни и се обичайте. Децата наблюдават и попиват всичко, което правите, казвате и дори чувствате.

Оставете ги да бъдат самостоятелни, не им помагайте с всичко, четете им на глас, обичайте ги, прегръщайте ги и запомнете, че менталното Ви здраве означава по-добра среда и за Вашето дете. Не забравяйте за себе си.

Радослав Рангелов, татко на две прекрасни, палави момчета,
на 2.5 и на 10 месеца