Какво може да се направи, за да се подготви малко момченце (на близо 2 г.) за това, че ще става батко. Доста привързан е към мен, но спи в отделна стая. Когато бебенцето се роди, мисля, че то ще е по-добре да спи при нас, а не при него в детската, за да не го буди и притеснява. Но това е още нещо, което ми се струва, че ще засили реакцията. Очакваме бебето да се роди след няколко месеца и започнахме да го подготвяме като всички заедно ходим да спим при родителите ми през уикенда, за да свиква с пространството и хората. От няколко дни обаче сънят му се развали и стана неспокоен. Приспиваме го с часове. Буди се през нощта (или през деня) и иска някой да е при него. До преди това заспиваше сам и не е имало подобни страхове или притеснения. Моля за съвет!


Чудесно е, че сте успели да отделите баткото в отделна стая и не предстои тази задача, тъй като би се затруднило изпълнението й от идването на бебенцето. Съвсем нормално е да е привързан към Вас, тъй като е във възрастта, в която  майката е все още най-важната фигура в психичния му свят.
Също така, съвсем адекватно е малкото бебенце да спи при Вас едно известно време, предвид кърменето, честите нощни будения, както и потребността от непрекъснато присъствие, която малките бебета имат.
Съвсем разбираемо е идването на новия член на семейството да предизвика промени в семейната динамика.

Баткото със сигурност усеща задаващата се промяна, но колкото и да му се говори и обяснява, не може да я разбере съвсем, докато не се случи.

Нормално е да има първоначална реакция на радост и вълнение от появата на малкия човек, а с времето, като разбере, че тя не е временна, а постоянна, да започне да проявява признаци на ревност. В това се включват и засилени емоционални нужди от Вас, както и от баща му.

Мисля, че промяната в поведението на баткото в последно време може да се дължи на увеличените посещения с приспиване при бабата и дядото. Вероятно е това да буди у него безпокойство и да разваля установения му режим и комфорт на заспиване вкъщи. Смятам, че няма причина при раждането на бебето баткото да бъде изпращан с преспиване на друго място, поне в началото. Важно е да почувства, че не е застрашен с изолиране от близките си хора, в случая родителите. Аз бих препоръчала по-скоро да е край Вас, като бащата може да поеме по-активна роля в приспиването и като цяло в откликването на нуждите му, когато си е вкъщи и е на разположение. Изолирането на детето в такива периоди на промяна не е препоръчително. Дори и за престоя на майката в болницата, бих посъветвала баткото да си е вкъщи, а не при дядо и баба.
Раждането на второ дете в семейство предизвиква промяна и пренастройване на начина на функциониране на семейството. Ако смятате, че във Вашето семейство този период минава по-трудно, можете да се обърнете за семейна консултация към специалистите от нашия център. Успех с раждането и с очакващата Ви промяна!

Елена Кръстева, психолог и фамилен терапевт