За безопасност на купените пресни плодове и зеленчуци – само измиване достатъчно ли е? И ако храната е заразена по някаква начин, вирусът колко време може да се задържи върху нея?

Понастоящем няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на вируса и предаване на инфекцията чрез консумация на храна не е наблюдавано. Коронавирусът може да достигне до  плодове и зеленчуци чрез заразен човек, който киха или кашля директно върху тях. Коронавирусът не може да се размножава в храната, тъй като за това се нуждае от жива клетка (живо животно или човек-домакин). Възможно е след попадане върху храна, за кратко време след това вирусът да се предаде чрез ръцете или при попадане на самата храна върху лигавиците на устата, гърлото или очите. За предпазване от предаване на вируса, е изключително важно да се спазват общите правила за ежедневна хигиена, като редовно миене на ръцете и пазене на ръцете от лицето. При приготвяне на плодове и зеленчуци трябва да се спазват общите правила за хигиена, които включват цялостно измиване на храната и често миене на ръцете по време на боравене с тях.

д-р Веселка Дулева, дм, началник отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи и главен координатор на Експертен съвет по медицинската специалност „Хранене и диететика“