Учените доказаха многократно, че една продължителна прегръдка от 20 секунди, или повече, може да помогне на детето да расте по-здраво, по-щастливо и по-устойчиво. Нека погледнем ползите от прегръдката за нас и за детето.
– Мозъка
Докосването е много важно за развитието на мозъка на бебето. Малките се нуждаят от най-различни сетивни стимулации за нормалното им функциониране. Контактът кожа в кожа (не само с мама, но и с тати) е от изключително значение за синхронизирането на сърдечния ритъм на бебчо, регулира дишането му, позволява колонизирането на полезни бактерии от кожата на родителя върху кожата на бебето, което по-късно ще изиграе защитна функция. Стимулира освобождаването на хормона на щастието (окситоцин) у бебето и у родителя, а контактът кожа в кожа несъмнено е една много продължителна и любяща прегръдка.
– Растежа и Здравето
Физическият контакт се отразява и върху растежа на децата. Научни изследвания доказват, че, ако едно дете е лишено от докосване, тялото може да забави растежа си, въпреки приема на достатъчно храна, витамини и минерали, подпомагащи този процес. Вече споменахме окситоцина, но неговото действие не спира само там. По време на прегръдка и отделяне на хормона окситоцин от хипофизата се намалят нивата на кортизол (хормона на стреса). Това води до укрепване на имунната система и по-голямо производство на бели кръвни телца, чиято роля е да ни подържат здрави.
– Емоциите
Една топла и продължителна прегръдка може да потуши емоционален изблик при децата, а и при възрастните. Прегръдката е начин да кажем: “Аз те разбирам и те разбирам. Аз те обичам и съм до теб.”
След раждането нервната система на бебетата е незряла и тепърва й предстои да се регулира. На бебетата им се налага да обработват прекалено големи за тяхната нервна система емоции. Порасналите деца също преживяват прилив на емоции и понякога им е трудно да се справят с тях. По време на стресово преживяване се образуват високи нива на кортизол (по-горе споменахме стресовия хормон), които циркулират в тялото и в мозъка. Когато това се случва за по-продължително време, това токсично ниво на хормона на стреса има отражение върху развитието на детето физически и емоционално. Ето защо не бива да оставяме детето да стига до емоционален срив. Учените доказват, че големите нива на хормона на стреса се отразяват зле върху имунната система, както и на паметта, комуникационните умения, водят до депресия в по-късен етап. Прегръщайки разбалансирано дете, ние не само му помагаме да се балансира, но най-вече му помагаме да наблюдава разликите, научавайки се да ги разпознава на по-късен етап.
Прегръдката прави децата щастливи. Повишава доверието, намаля страха. Това е неразделна част от изграждането на силна връзка между родител-дете, а на по-късен етап между детето и целия свят.
Кристина Бомбева от 1 наум