Здравейте, на 40 години съм и от известно време имам проблем с потта. Откакто се родиха децата ми (почти три години) започнах изключително силно да се потя. Започнах да се потя нощно време, докато спя и в следобедните часове в офиса. Но също така може да ми се случи да се изпотя и сутринта, и на обяд. Потенето в офиса сутринта и на обяд го свързвам с повишена физическа или емоционална активност. Също така, ако навън е много студено, а в офиса е топло, като вляза и кондензирам и съответно се изпотявам. Но пак през последните около 3 години смятам, че потта ми мирише по-силно и по-неприятно от преди. Хигиената ми не се е променила. Сменям козметични продукти постоянно, но проблемът не се решава. На какво може да се дължи? Можете ли да ме насочите откъде да започна с разрешаването на този проблем?


Обикновено отделяната от тялото пот няма миризма. Върху кожата обаче се размножават бактерии, които могат да взаимодействат със секрета на потните жлези, водещо до образуване на вторични продукти със силен и неприятен мирис.
Търсенето на решение на този проблем може да стане след консултация с лекар – дерматолог и провеждане на микробиологични и/или хормонални изследвания.

д-р Росица Денчева, дерматолог