Това е единственото място, където съм сигурна, че ще получа адекватна информация. Момченцето ми е на 4 годинки. От около 2 години има сериозни проблеми със запека. Дълго време се изхождаше само с клизма (Мелилакс), през този период имаше и страшни поведенчески проблеми (драми, рев, истерии, тръшкане, инат… Повече от нормалното)…
През времето сме пробвалии редица пробиотици и разхлабителни сиропи, храни и хапчета, но само клизмата помагаше.
Преди 2 седмици бяхме в болница, в Германия, направиха му 2 клизми, за да му освободят корема, изписаха ни поредното разхлабително и ни изпратиха с епикриза “лошо хранене”!!!
Днес дойдохме в София за поредно мнение при д-р Лазарова. Тя се оказа доста компетентна и след като изслуша цялата ни история, ни изпрати за прием в болница за изследвания. Спомена за глутенова непоносимост (причина за запек и поведенческите проблеми) и Мегаколон!!!
Още не е сигурно това ли е, тепърва ще му правят изследвания, но доколкото прочетох в Интернет, съм склонна да вярвам, че е това. Обаче той не е с този проблем от раждането, а горе-долу откакто спрях да го кърмя (2 г.).
Има ли някой с подобен проблем? Какво да очаквам? Какво трябва да знам за заболяването и има ли надежда за лечение без операция? Общо взето всичко, което ми кажете, ще ми е от полза.


Преди да се обясни с психосоматика, да се изключи органична причина. И щом  д-р Лазарова смята, че е уместно да се изключи глутенова ентеропатия, направете го. Децата не приемат глутен от раждането, а след като започнат да се хранят с определени зърнени храни. Ако се потвърдят предположенията, се лекуват причините. Иначе цял живот детето ще страда и ще обикаля. Ако не се потвърдят, тогава се търси неорганична причина, т. Е. психосоматика. Също е добре да  направите изследване и за мегаколон. Между другото, както горе се коментира, ако изхожданията са болезнени, малките деца сами потискат позивите. Възможно е да има хемороиди или разраняване и затова да има болка. Извън психосоматиката, ако няма такъв проблем, много важен е режимът. Важно е да се поставя на тоалетна всеки ден, в едно и също време, независимо дали ще има изхождане или не. Сутрин на гладно чаша вода с лъжица мед. На обяд вместо за десерт, давате първо плод. Добре е да се занимава детето и с някакъв активен спорт, макар че е малко. И под форма на игра, всеки ден да прави “патешко ходене”. И, понякога причина за запек е дизайнът на съвременната тоалетна, ако детето няма нищо против, да опита пак да ходи на гърне. Или в тоалетна като едновремешните, които са без тоалетна чиния. Или да го държи някой над тоалетната чиния. В тази позиция краката са притиснати към корема и изхождането е по-лесно. За по-голямо дете клизмите не са най-приятното нещо.

д-р Иванка Янкова, неонатолог