Не мога да приготвям храната на малкия. Това е. Не го правя добре, не влагам ли любов достатъчно, не знам… Дори закуските ме затрудняват, защото макар да не съм особено способна в кухнята, аз също искам детето ми да се храни добре. Но често не само, че нищо не се получава, а дори става опасно… например като тръгнах да приготвям гхи (за непросветените – това е пречистено масло)… за малко не се залях с гореща мазнина, но да не Ви занимавам.

Та за такива като мен съм събрала 5 лесни, бързи и полезни закуски, в които е трудно да се объркаш. Дори и аз успявам да се справя. Закуските са подходящи за мъници над 1 година.

5 Полезен чийзкейк

Не е точно чийзкейк. Но все пак малките не са яли истински и няма да разберат разликата… скоро.

Необходими продукти:

50 гр. Извара

1 ябълка или круша

2-3 фурми или сушени сливи

1 банан

1 лъжичка масло

Изсипвате всичко в миксера и натискате копчето. Воала!

 

4 Фламбирани фрукти, ала мама

Тук се чудех как да замаскирам мързела си в нещо по-изискано. Защото печени киселици не звучи подобаващо. Иначе избирате сезонно ябълки, круши или тиква и печете. Може и да комбинирате и да влагате любов в аранжировката. Или пък не – проверено е, че и така става. Ако сутрините не са Вашето време от денонощието, тази закуска можете да приготвите от вечерта. Защото приготвянето е много лесно, но изисква поне 30 минути технологично време за печене.

 

3 Мюсли за бебета

В този вариант на здравословното мюсли, за 1+ години, се използва кисело мляко, малко овесени ядки и плодове.

Необходими продукти:

½ кофичка кисело мляко

2 супени лъжици овесени ядки (по-добре е да си купите само някакви овесени ядки и по желание да ги смесите с чиа, киноа или друга модерна, НО и безопасна семка, защото в готовите има ядки, по-едри парчета и добавена захар)

2-3 фурми или 2-3 ягоди, или 1-2 лъжици боровинки/малини и др., според сезона и наличностите Ви

Неудобното тук е, че не е лошо да я приготвите малко по-рано. За да се размекнат овесените ядки. Или може да ги понакиснете преди това. Ако забравите – може и само с плодове.

Иначе… пак познатата купичка – бъркате и давате. Даже не се налага да изчаквате да изстива нещо. И полузаспала да я приготвите тази закуска – се получава.

 

2 Модерна закуска за съвременни деца

Ако простата попара не Ви е по вкуса и искате нещо по-така за малкото си дете, направете му също толкова лесен крем от авокадо, банан и жълтък. Страшно е вкусен. Наистина!

Необходими продукти:

1 банан

½ авокадо

1 жълтък

Смесвате всичко в купичка и разбърквате до получаване на еднородна смес. Може и с миксер. Но така трябва да го миете после. Затова по-добре с вилица.

 

1 Разбира се, номер едно си е класическата попара

Необходими продукти:

2 бр. сухари

Парче обезсолено сирене – около 50 г

Парче масло – колкото чаена лъжица – около 5-8 г

½ лъжица захар (вместо захар може малко плодово пюре, 2-3 фурми или дори без никакво подслаждане)

Слагате всичко в една купичка и заливате с вода или с чай. Изчаквате 3-4 минути или изстудявате. И готово!

Майката на Филип