Пост от Ивалина Лазарова – майка и част от семейството на 1 наум

В този пост ще разкажа историята си.

Надявам се да помогна на някого, ако по случайност е в подобна ситуация…
Когато беше на 2 месеца фонтанелата на детето ми се затвори, тя и без това беше малка. Проследяващият педиатър не обърна този внимание, просто препоръча спиране на приема на витамин Д. Като млада майка, реших, че всичко е ок.
Все пак усещах, че нещо не е наред…
Когато детето ми беше на 3 месеца, се наложи да посетя детски гастроентеролог. По време на прегледа лекарката отбеляза този факт. Посъветва ме да се консултирам с неврохирург.
Веднага взех мерки. След два дни имах запазен час при неврохирург. Още с влизането в кабинета лекаря констатира, че детето ми има затворен метопичен шев. Преди прегледа бях изчела каквото можех в интернет и като чух това ми се подкосиха краката, застинах на място.
Лекарят ми каза да отида след месец, за да се проследи състоянието на сина ни, но аз настоях за рентген, не можех да чакам един месец. Рентгеновата снимка потвърди диагнозата.
След като изчакахме един месец, заведохме детето си на преглед. Преди скенера лекарят изрази съмнение, че и коронарния шев се е затворил. Направихме скенер, който потвърди диагнозата – краниостеноза. Тогава детето ни беше на 4 месеца, точно преди първата му Коледа. Единственият начин за корекция на това състояние е операция. Всичко ни беше подробно разяснено от доктора.
Добрата страна на нещата, ако може да се каже така в нашия случай, беше че синът ни е диагностициран навреме. Операцията беше направена януари, детето беше на 5 месеца.
Може би един от най-големите ужаси, които съм преживявала, но ми даде добър урок. Не искам да обвинявам никого. Сега се радвам, че детето ми е пъргав юнак, който не се спира, а устата му не млъква. 😁
И не спирам да споменавам хората, на които ще съм благодарна, че помогнаха на детето ни.
Д-р Ралица Бабаколова (детски гастроентеролог ), проф. Цеков (неврохирург ), д-р Симеонов (неврохирург ).
Скъпи родители, ако имате дори капчица съмнение за нещо, направете необходимите консултации. По-добре излишен преглед, отколкото късно хванат проблем.
Пожелавам Ви здраве и много палави и щури деца!