Много съм объркана и разтревожена вече. Извинявам се предварително за дългия мейл. Дъщеря ми е на 8 месеца, изцяло кърмена. Захранвам я от 5++. Баща й е с алергия, сенна хрема и лек атопичен дерматит. Аз нямам никакви алергии. Преди захранването никога не е имала кръв, слуз, обриви и т.н. симптоми на АБКМ. Пи АМ в родилното 1 ден по настояване на персонала там. Аз никога не съм пазила безмлечна диета, кърмейки я. В хода на захранването досега даде лек обрив само след въвеждане на елда. Обаче… 2 пъти ми бута чашата с кафе с мляко и се обрина ужасно само от допира до напитката. Не беше горещо и двата пъти. Това ме наведе на мисълта, че може да има скрита АБКМ и трябва да взема мерки преди да стане време да въведем млечни. Направих по своя инициатива кръвни изследвания Педиатричен панел 27 алергена. Излезе към мляко 0.47. Към белтък по-високо – 13. Към казеин и към жълтък не излезе алергия. Заведох я при много известен алерголог. Направи тест с убождане на ръчичката и излезе към жълтък, което ме изненада, защото жълтък давам от много рано и никаква реакция не е дала никога. Излезе към казеин също 15:2. Този доктор общо взето нищо не обясни. Постави диагноза АБКМ и това е. Не ми каза да пазя диета, което ме изненада. Изписа хипоалергенно АМ при нужда, а не хидролизат. Каза да не въвеждам нищо млечно и яйца и това е. Потърсих второ мнение. Вторият, също известен специалист, каза точно обратното, според него стойностите са незначителни, няма никаква алергия, да не се тревожа и да вкарам козе сирене. Аз отново да не пазя диета. Той по-скоро я определи като атопично дете и даде общи насоки да я пазя от прах, мухъл, да забавя облигатните алергени и т.н. Много съм объркана. Според Вашия опит с такива сличаи как да постъпя, да търся ли друго мнение, да правя ли ново изследване? Да дам ли млечни, да продължавам ли да давам жълтък? Просто не зная вече към кого да се обърна и каква стратегия да следвам. Много ще съм благодарна да дадете съвет или поне да ме насочите към специалист.


Щом при прием на жълтък няма проблем, може да продължите да го давате.
Алергичните тестове са помощни. Ако са положителни и има оплаквания детето спираме храната, но ако няма оплаквания, не се налага да я спирате.
От друга страна, ако детето има оплаквания, но тестовете са отрицателни, съветваме да се спре храната.
Когато майката кърми забелязваме една протекция към развитие на алергия към белтъка на кравето мляко на кърмачетата.
Може да намажете детето с мляко, за да видите дали реакцията е към млякото или друг продукт от кафето.
Ако детето има АБКМ не се предписва НА формула, тя е при неизявена такава.
Дали ще почнете с краве или друг продукт, няма разлика, защото се смята, че има кръстосана реакция.
Това, че бащата е алергичен не значи, че и детето е, просто има по-голям процент да бъде.
Моят съвет е, ако при въвеждане на някаква храна има оплаквания да я изключите и да пробвате да я въведете отново след няколко месеца (обикновено 2-3). Винаги започвате с малко количество и постепенно увеличавате.
Вече не се изчаква повече за въвеждане на алергични продукти. Например в Америка въвеждат фъстъчено масло на кърмачета с висок риск за развитие на тази алергия, с голям процент по този начин на преодоляването й. Но алергия към фъстъци и АБКМ са различни видове алергия.
Тази реакция, която описвате, е бърза реакция, не е типична при класическата АБКМ – която е бавна, с прояви на диария и изоставяне в теглото и така нататък.
Ако наистина се появи зачервяване на кожичката след намазване с адаптираното мляко, което смятате да дадете, бих Ви съветвала да не го въвеждате.
Но пак казвам, ако въведете масло или сирене и няма проблем, тези храни може да ги приема. Винаги започвате с малко и всеки ден увеличавате.
Надявам се да съм Ви била полезна.

д-р Елени Пападопулу, детски гастроентеролог