Въпросът ми е свързан с дългото кърмене и някои вредни навици. Детето ми е вече на 1 година и все още суче. Предимно нощно време. През деня е на обща храна и остана вечерното кърмене + ако се събуди през нощта. Искам да попитам какво количество и колко често мога да си позволя да пия алкохол и кафе. Кафето е нещо, което ми липсва много откакто станах майка. Знам, че по едно кафе на ден не е проблем, но преди да забременея бях свикнала да пия по 2-3 кафета на ден и честно казано това ми липсва. Относно алкохолът – естествено не говоря за системно пиене, а просто за чаша-две вино вечер или по повод. За колко време той се елиминира от организма ми и трябва ли да следвам някакви мерки за безопасност. Например кога след приема на алкохол мога да кърмя и т.н.?


Кафето е допустимо до 2-3 кафета на ден дори при малките бебета, а при деца над годинка, които не са изцяло на кърма и имат много по-добре развити системи на елиминация, в сравнение с новородените, не се очаква майчината консумация на по-голямо количество да има съществен ефект.

Алкохол може да се консумира при случай. При употреба на едно питие (330 мл бира, 1 чаша вино – 150 мл или 30 мл твърд алкохол) препоръката е да се изчака два часа до следващото кърмене. Не е необходимо изцеждане и изхвърляне на кърма, тъй като нивата на алкохола в нея спадат успоредно с нивата в кръвната плазма, т.е. няма натрупване. При по-големи количества времето за изчакване съответно се увеличава. В интернет може да се намерят таблици за изчисляване на времето в зависимост от теглото на жената и количеството алкохол.
Христина Янева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд