Пост от групата на 1 наум

Здравейте! Синът ми е на 5 месеца. Още от самото начало извадихме голям късмет – нощем се буди по 1-2 пъти за хапване. През деня дремки колкото може и всичко е песен! Плакал е общо три пъти сигурно – дете мечта!
В последните 2 седмици сънят тотално се обърка.
Започна да заспива към 22:30 – 23:00 часа, пак само с едно събуждане набързо да хапне към 3 часа и после пак събуждане към 7 – 7:30. Но след това сутрините спи все по-дълго и по-дълго като будуването е максимум час сутрин. Не го приспивам, за да издържи максимално, но той се завърта и заспива на гимнастиката!
Всяко събуждане му е с усмивка, спи по 14-15часа на денонощие, единствено проблем (за мен) е, че вечер заспива много трудно, тъй като аз започвам приспиването от 6-7ч. А и е късно за бебче.
Въпросът ми е как се измества сънят да е повече нощем, отколкото сутрин? Как да заспива по-рано без да разваляме нощите? Нужно ли е да се боря или щом му е добре, да спра да се напрягам? Не мога да ви кажа конкретно брой дрямки на ден, защото са доста различни дните ни в момента, но горе долу 4, а понякога и повече. Само на кърма е. От скоро започнахме със пюрета, но заради коремче ги спряхме за малко. Дали е гладничък и за това трудно заспива вечер?


Отговор от Елена Чапалова – консултант по детски сън и основател на Нани, нани, бебе!

Здравейте, Саня! Като цяло, ако бебето е в добро настроение, доволно, усмихнато, може и да не променяте нищо, бебето ще си покаже, когато има нужда от промяна. Според режима, който описвате в момента детето има сравнително кратък нощен сън за възрастта. Точно поради тази причина след това на бебето му се доспива след 1 час. Обикновено това е свързано с едно от следните неща: • Дневните дремки са много на брой и е време интервалите на будност да станат малко по-дълги, а последната дрямка да отпадне. • Дневните дремки са продължителни и това “изяжда” малко от нощния сън. За да можем да удължим нощния сън на детето, то най-вероятно ще се наложи да съкратите някоя от дремките (ако са дълги). Желателно е да няма дневна дрямка с продължителност повече от 2 часа и общо дневният сън да не е повече от 4.5ч. Ако повечето дремки не са дълги, ще има нужда от постепенно удължаване на интервалите на будност и отпадане на интервалите. Предвид че тръгвате да приспивате бебето към 18-19ч, но то заспива към 22:30-23ч. – интервалът в края на деня става много дълъг. Това отново често е свързано с това, че в първата част на деня интервалите на будност по-скоро са кратки. Проверете дали често са под 2 часа, и ако е така, постепенно ги удължавайте докъм 2-2.20ч. Обърнете внимание и на това дали бебето не се превъзбужда във втората половина на деня. Хубаво е да има период на спокойни и тихи игри, а след това – успокояваща рутина.