Мили мои Мами, моето бебче е на 8 дни и вечер реве (пищи неистово) по 5-6 ч. без да спре! Опъва си крачетата, гъне се, туко се успокои и изведнъж изпищява, все едно я коля бавно с тъп нож и така от 23 до 5 ч сутрин… Не спираме да се гушкаме. Според педиатри, няма как да са колики, рано е, а аз преди да родя съм пипала бебе само по крачето едва ли не… Не знам кое е нормално.
Тя е само на АМ, давам й вечер да хапне и не се успокоява, малко водичка, пак без ефект. Имала ли е някоя от Вас такава ситуация? Има ли нещо, което да мога да направя, за да помогна на беба и на майка й (аз в случая). Благодаря предварително за обратната връзка!


Бебчето е доста малко, затова е важно да се изключи недохранване. Въпреки че е на АМ може да има нужда от нощно хранене. Само през тези интервали ли е толкова неспокойно? През деня как е? Също е добре да се види дали смяна на млякото няма да е добра идея. Около десетия – 14-ия ден бебето трябва да възвърне рожденото си тегло. За всички тези неща ще Ви информира личният лекар на детето Ви. За да сте спокойна, че основните неща са наред, трябва да се уверите, че храненето е наред. В тази връзка и изхожданията са важни. И другото е наддаването.

Биляна Котева, администратор на 1 наум

Преди да даваме съвет, че са колики, първо трябва да отговорим какво са коликите. Определението е плач 3 часа в денонощие, 3 поредни дни, в продължение на 3 седмици. Е, на 8 дни бебе, как да отговаря на критериите? Ако е хранено нощно време в родилния дом, което майката няма как да знае, ако нощем детето не е било с нея, то ще си търси млякото. По колко яде детето? На 8 дни трябва да приема между 70 и 90 милилитра мляко на хранене, по толкова ли приема? Колко пъти ака? Напишкан ли е памперсът при смяна? През деня как спи? С какво тегло е изписано от родилния дом? Колко тежи в момента?

д-р Иванка Янкова, неонатолог