Рефлуксът при бебето представлява връщане на малко количество мляко през хранопровода към устната кухина, съпроводено или не с изтичане на известно количество през устата. Пълният медицински термин на състоянието е гастроезофагеален рефлукс. Той може да се наблюдава, както при кърмените деца, така и при тези, които са хранени с адаптирано мляко.

Описва се при над 40% от децата в кърмаческа възраст, като при 5% има 6 или повече епизода дневно. Обикновено рефлуксът е временен проблем, т.е. той се „израства” с узряването на храносмилателната система. Въпреки това при някои бебета рефлуксът не е толкова безобиден и може да доведе до развитие на някои усложнения.

Ако при детето са налице описаните прояви без наличие на други оплаквания и добро общо състояние, може да пробвате някои от следните методи за намаляване на връщането на мляко:

  • Спазвайте позиция, при която горната част на тялото е леко надигната (около 20-30 градуса) по време на хранене на детето;
  • Дръжте бебето във вертикална позиция 20-30 минути след нахранване;
  • Опитайте да го храните с по-малки порции, но по-често;
  • Ако детето се храни с адаптирано мляко, е много важно размерът на дупката на биберона да не е прекалено голяма. Това може да доведе до по-бързо изтичане на млякото и да провокира рефлукс;
  • По време на сън може също да повдигнете горната част на тялото, като поставите малка възгавница или дреха под матрака.
  • Някои специалисти препоръчват добавяне на няколко лъжички оризова каша към млякото с цел сгъстяването му. Така по-гъстата консистенция възпрепятства връщането към хранопровода. Това се прави след изрична консултация и след определена възраст.
  • Разработени са и специални формули адаптирано мляко за кърмачета с рефлукс – антирефлуксни. При тях също се използват различни методи за сгъстяване на храната, което механично намалява рефлукса.
  • Тъй като често този проблем е преходен, симптоматичното повлияване е напълно достатъчно.

д-р Диана Димова, общопрактикуващ лекр с педиатричен профил