Новородените имат незряла храносмилателна система и буквално са като шишета, които като наклоним леко  – изливат течност.

Всички бебета повръщат, въпросът е кога става дума за рефлукс и кога това е проблем. Защото може и да не бъде проблем.

Важно е да знаете, че повърнатото винаги изглежда повече, отколкото всъщност е. За да се уверите – излейте една лъжица мляко на пода от височина метър и половина. Резултатът е впечатляващ. И понеже Вие едва ли ще го направите, не Ви стига и другото чистене, ами сега и експерименти да си правите – затова го направихме ние.

1 супена лъжица мляко, изсипана до една ябълка и яйце, за да направите сравнението.

Най-голямото притеснение на всеки родител е дали бебето яде достатъчно и въобще след като повърне, остава ли изобщо нещо? Това е важно да бъде установено. Ако бебето не плаче, не изглежда гладно, сърдито, пълни пелените и най-важното – наддава на килограми – тогава всичко е наред. Вероятно сте свидетели на това, което специалистите наричат “щастлив рефлукс”, който е проблем само за пералнята. Отшумява с времето и след 3, 4-месечна възраст намалява драстично.

Кога ще спре – след като процесите се регулират. В някои случаи това става след захранването. В други продължава малко повече, но при всички случаи до края на първата годинка – преминава.

Когато повръщането продължи след захранването е малко по-неприятно, защото не чистите само пресечено мляко, но в крайна сметка и това ще мине. Кураж!

Ето какво ще намерите като информация по принцип:

Определение: Рефлукс – рефлуксът в този период е физиологично състояние. По-често се среща при момчетата и при тях протича по-тежко. Първите симптоми на рефлукс са по-обилни оригвания, изливане на мляко от устата, повръщане. Друг симптом, който се свързва с рефлукса, е така наречената задна хрема. Млякото се връща в носоглътката и създава един дискомфорт на бебето под формата на хъркане. Това се последва и от единични покашляния. Начините за справяне с този проблем, когато е по-лека форма са:
• Повдигане на дюшека на бебето, така че главата да е в най-високата част. Но не слагане на възглавница. А цялостно поставяне на дюшечето под ъгъл.
• Редовното оригване също има значение. Докато не се оригне не бива да го оставаме да спи.

 

Майката на Филип,
след като преживя постоянното повръщане на Филип до 7-месечна възраст
и след стократни консултации
с кого ли не, но най-вече с педиатъра д-р Д. Кънчева