Пост от групата на 1 наум:

Здравейте! Имам близнаци на 11 месеца (коригирана възраст – 9м. момиче и момче). Принципно нямат проблем със съня. Проблемът идва в заспиването. До скоро правиха две дремки през деня, като режимът им е долу горе следния:
Ставане от сън 8 – 8,30, последвано от закуска. Игри до към 10,30 – 11:00 (според зависи кога са се събудили). Сън до към 12:00 – 12,30, бодърстване до към 15:00 – 15:30, тогава правят следобедна закуска и ги слагам пак да спят до към 17:00 – 17:30. В 18:00 – 18,15 вечеря и после към 20:00 баня и вечертно мляко.
От няколко дни обаче малката госпожица е доста неспокойна и, ако сутрин спи около 40 минути, то следобед много трудно заспива или изобщо не го прави. Първият ми въпрос: това нормално ли е да прави преход само към 1 дрямка?
Реших да направя следното: след като се събудят около 8 часа + – 30 минути разлика ги оставам будни до към 11:30 – 12:00 и след обяда ги слагам да спят (това го правя от два дни) и спят около 2 часа – 2,30 минути, но явно не им стига. Този режим нормален ли е за тяхната възраст?
А другия ми проблем е самото приспиване: малката госпожица винаги заспива с рев (изключваме случайте когато заспива на бибирон). Мъчила съм се да ги приспивам по креватчетата с приказки, но без успех (дневните дремки) и ги приспивам в количката като им пускам звуци. Знам, че това не е хубаво, но това е решението, за да могат да спят. Ако може да ми споделите как мога да ги приспя в техните легълца и да накарам малката госпожица да не плаче при всяко слагане за сън? Благодаря ви много!


Отговор от Ивелина Петкова – консултант по детски сън, бебеносене, кърмене и още много.
www.ivapetkova.com

“Здравейте, мисля че можете да коригирате малко режима за да се чувстват по-добре децата. Все още им е рано за преминаване към една дрямка, но на този етап е желателно да увеличите още интервалите на будуване, за да се изморяват достатъчно и да спят добре в последствие. Благодарение на увеличаването на будуването плавно след месец, два ще направят прехода към една дрямка. На този етап може да ги приспивате на интервали 3:15, 3:30, 3:45 или 3:55. Опитайте се след няколко седмици плавно да скъсявате втората дрямка за сметка на първата. Като започнете да правите все по-дълго будуване през деня да достигнат до 4:30 – 5 часа и да пробвате да удължавате първата дрямка – да стане поне 2 часа.
Относно заспиването – може да оставите залъгалката на момиченцето и да я научите да си я намира сама, ако има нужда от нея. За да ги научите да си заспиват в леглата ще ви трябват още две ръце за да работите върху приспиването успоредно. Най-добре ще е да не сте в едно и също помещение в началото. Първо е хубаво да научите децата да заспиват по-статично в количките – почти без люлеене и след това да правите опит от положението на ръце да ги слагате в легълцата и да им помагате да заспят с галене, потупване, залюляване на матрака, глас, гушкане и връщане отново в леглата. Промяната на заспиването изисква много усилия и постоянство и обикновено отнема няколко седмици. Пожелавам Ви успех!”