Бих искала да попитам дали този обрив е притеснителен и трябва ли да потърся специализирана помощ? Вчера ходих до личния лекар на детето и тя ни увери, че се случва често и че е от топлото и слънцето. Да го мажем с “Фенистил”, когато малкият заспи, за да не си ближи пръстчето. Обаче мен ме притеснява. Изглежда като брадавица. А не като пъпчици от претопляне. Освен това е само на това палче. Дали мога да попитам дерматолог за мнение?

 


Това, което се вижда, по-скоро не е от слънцето, а са брадавици. Освен от вида, съдя за това и от факта, че няма сърбеж. Не е спешно състояние, но е хубаво да се види от дерматолог. Ето малко подробности около брадавиците, за да се запознаете със състоянието:

Сред основните причинители на брадавиците е човешкият папилома вирус. Освен чисто козметичен проблем, брадавиците, причинени от човешки папилома вирус, са и много заразни. Като след заразяването могат да минат седмици и дори месеци преди да се прояви брадавицата. Същият вирус стои в основата на появата на кокоши трън. Обикновено по пръстите на краката, стъпалата или пръстите на ръцете. Образуванието е твърдо, прилича на кожна брадавица. Неприятната болка при ходене е сред основните причини, които водят пациентите до лекарския кабинет.

Лечение на брадавици
Лечебният метод може да бъде локален, общ или хирургичен. Той зависи от определянето на кожното образувание. Важно значение имат големината, цветът и разположението на брадавиците.
• За локално лечение говорим, когато се прилага външно медицинско средство на базата на киселина (монохлороцетна киселина, салицилова киселина, трихлороцетна киселина). Нанасянето на подобен вид медикаменти трябва да става много прецизно, тъй като има опасност от засягане на околната кожна повърхност. Задължително е използването на плътен филтър около брадавицата (крем, вазелин), който да предпазва непосредствените участъци в близост.
• Общо лечение – при многобройни и рецидивиращи брадавици, както и при други съпътстващи здравни проблеми, лечението е с имуностимулиращи средства.
• Хирургичното лечение включва: лазерна вапоризация, електрокоагулация, криотерапия и др.

Виждате, че има значение каква точно е брадавицата, за да се определи какво да се предприеме. Съветът ми е да се насочите към прием при дерматолог. Аз самата преглеждам в Поликлиника България и можете да си запишете час, ако желаете!

д-р Деница Желева, дерматолог