Дъщеря ми много често ни изправя на нокти, когато си пъхне нещо в носа или ушите. В началото това бяха салфетки. После хляб, ябълка и по-често органични неща. Меки. Въпреки че постоянно я наблюдаваме, все успява да ни изненада и да се налага да вадим нещо, най-често от носа й. Тя е на 2 годинки и вече има комуникация с нея. Обясняваме й, но все още има подобни прояви. Бихте ли ми казали доколко е опасно. Знам, че сигурно звучи странно, но дали може да степенувате опасностите? Например меките неща, като ябълка и банан, също толкова опасни ли са като пластмасовите, например. Знам, че на върха на тази класация ще са  ядките и сушените плодове, които от влагата набъбват. Как трябва да реагираме и какво се случва като реакция след това – секрети от носа, кашлица или друго?


В действителност самият акт на това детето да си пъхне нещо в нослето или ушичките е доста травмиращ за родителя. Ако виждате предмета от носа и ухото, може внимателно да се опитате да го извадите/изтеглите. Ако не може да го достигнете, не го търсете “на сляпо”, защото може да го пъхнете още по-навътре.

Ако е засегнато ухото, наведете на страната на здравото ухо и налейте малко вода внимателно в болното ухо. Обикновено предметът сам изплува.

Ако става въпрос за носа, съществува риск предметът да попадне в синусите и тогава трябва да се заведете детето на специалист УНГ, за да го извади.

Опасностите не могат да се степенуват, защото парче хляб, което е меко, може да направи например в някои случаи по-големи бели, отколкото ядка, която се е застопорила и не мърда на никъде. В първата помощ именно поради тази причина (за да не се омаловажава случаят) всички тези предмети се окатегоризират като чужди тела, за изваждането на които трябва да потърсим специализирана помощ, ако не можем да се справим сами.

Андриан Георгиев, инструктор по Първа помощ в Училище по първа помощ

Възможно е да има гноевидно течение от носа, затруднено дишане, като не винаги е задължително да има симптоми.

д-р Ел. Стоева, ОПЛ с педиатрична насоченост