Много често при наличие на повишени стойности на билирирубина, по-известни като физиологична жълтеница на новороденото, майките получават предписание да си купят 5% разтвор на глюкоза или да го приготвят сами и да го дават по определен начин  на бебето. А дали това е правилно?


“Бебетата с охота пият подсладена вода, заради сладкия й вкус, към който имат вродено естествено предпочитание – кърмата също е сладка. Обаче и при тях се случва точно като при възрастните – когато пиете нещо сладко, после нямате особен апетит. Малкото място в коремчето е запълнено с вода, която носи недостатъчно калории от захарта, затова пък детето не се чувства особено гладно и прави по-големи интервали между храненията. А както знаете, това не е от полза за кърменето – по-рядко и по-вяло сучещо бебе не поддържа и не увеличава кърмата по нормалния начин и всъщност може да се окаже, че не наддава добре.”

“Коластрата има леко разхлабващ ефект и кара бебето да ака често – акането, а не пишкането, е начинът, по който от организма се изхвърля най-голямо количество билирубин. Затова рожбата Ви трябва да суче много и да поема колкото може повече кърма.”

Откъсите са от книгата “Всичко за кърменето или почти всичко, но практично” на Христина Янева, изд. “Сиела”