Повечето специалисти се обединяват около тезата, че инхалаторната терапия е безвредна и в същото време ефективна. Което я прави особено подходяща за бебета и малки деца.

Обикновено използваме инхалации при първи симптоми на респираторни заболявания, като запушен нос или течащ секрет, възпалено гърло, пресипнал глас и т.н. А ефектът настъпва за около два-три дни. И по-малко, ако го хванем навреме.

Важно е да знаете някои критерии при избора и употребата на инхалатор:

  • Той трябва да е удобен за ползване. Това ще рече да е лесен за пренасяне, по възможност безкабелен и възможно най-безшумен. Децата се плашат от звука и е възможно изобщо да не можете да го приложите, ако бучи и има неприятен звук.
  • Задължително се използват разтвори за инхалации. Разредил е единствено физиологичният разтвор. Без предписание можете да използвате само инхалации с физиологичен разтвор.
  • В препоръките за употреба е упоменато инхалация да не се прави един час след хранене.
  • Няма изискване или забрана за излизане навън след инхалация. Реално можете да инхалирате детето и навън, и в колата, ако обстоятелствата го налагат и инхалатора Ви го позволява.
  • Няма никакво значение през кое време на денонощието се прави инхалацията.
  • Ако не са Ви препоръчали нещо специфично, за бебета и малки деца, инхалацията е по 5-10 минути, два пъти на денонощие.

МИТ: Инхалаторите не загряват разтвора, а го вмъгляват, така че да достигне по най-ефективния начин в горните и долни дихателни пътища.

 

Майката на Филип след като й трябваше инхалатор и се консултира с двама производители