Досущ като в Шекспирова драма интензитетът на емоциите около въпроса с храненето на бебето е огромен и при всеки удобен случай взривоопасен. Въпрос, естествено, чe няма. В повечето случаи. Разбира се, че има жени решени да не кърмят, но този казус не е предмет на размисъл и анализ. Никой няма дилема дали да кърми, или не. Просто понякога се случва, а друг път – поради ред причини – не. Кърменето и некърменето са еднакво тежки занимания. Едното с всички усилия, които коства, а другото с вината – съзнателна или не, която носи. В крайна сметка се оказва, че са посвоему трудни. Кърменето – в началото, а храненето с формула впоследствие. Което идва да покаже, че никоя майка не е избрала лесното. Защото просто такова няма. Споровете са излишни. А разделението на героини и глезли е просто абсурдно.

Ако все пак сте бременна и имате въпроси, има към кого да го отправите. В България вече има добре разработена мрежа от консултанти по кърмене, които оказват реална помощ. Ако току-що сте родили и още в болницата се сблъсквате с колебания и дилеми относно храненето на бебето си, обадете им се, те ще Ви насочат. Ако проблемите са вече факт – извикайте консултант и го решете. Хванат навреме проблемът може да бъде преодолян. Колкото повече се чака, толкова по-малко може да се направи. Най-важният период за кърменето са първите 6 седмици.

За съвети, препоръки и реална помощ за кърмене: Ла Лече Лига и Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”. И двете организации работят и са ефективни. Наистина! Проверено е!

Директни телефони:

  • Ла Лече Лига – 0888555385
  • Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” – 0896418488

 

Автор: 1 наум