Питането ми е относно предстояща ваксина на дъщеричката ми (4.5 м.). От миналата седмица има хрема, която не отшумява и вече отложихме веднъж ваксината. Не е тежка хрема, но понякога диша с отворена уста и секретът се събира назад в носоглътката. Слагам физиологичен разтвор и дърпам секрета с тръбичка по няколко пъти на ден, но често чувам, че остава и не мога да го изтегля. Също така давам шуслерови соли #3, 4 и 8. Секретът в началото беше бистър, а сега вече е средно положение и е белезникав и слузест. Мисля си да направя микробиология с проба от нослето и да видим дали ще има някакви бактерии. Забравих да спомена, че не е имала температура и друго неразположение в тази една седмица. Единствено, че отвреме навреме носът й е запушен и има малко хриптене. Може тази хрема да се дължи на зъбите (ръцете й са постоянно в устата и се плюнчи, а долните зъбчета прозират), но няма, как да съм сигурна. Въпросът ми е, ако всичко е наред с изследването, дали можем да направим ваксината (втори прием на пневмококовата и втори прием на ротавирусна) или е по-добре да отложим с още една седмица? Не искам да прибързвам, но настъпва времето на гриповете и ми се иска вече да приключим с ваксините, но разбира се на първо място е сигурността и здравето на детето ми.


Отправихме въпроса Ви към педиатър и имунолог – д-р Д. Кънчева и ето какво даде тя като насоки:

Трудно да се даде отговор на дистационно питане, касаещо здравето. Макар да сте се постарали да дадете много подробна информация, всъщност личният лекар на детето е този, който трябва да прецени дали да се постави ваксината, след като пациентчето бъде прегледано обстойно, преди да бъде поставена тя, в случая (двете ваксини). Тъй като описваното от Вас състояние може да се дължи на много неща. От никнещи зъби и намален имунитет, но може да е свързано и с вирусна инфекция, която не се манифестира с повишена температура и просто преминава по-леко или напротив – все още не се е разгърнала.

Можете да пуснете изследване на назален секрет, но това, че той е отрицателен не е достатъчно, за да се премине автоматично към ваксиниране. Затова по-скоро предприемете преглед и след това преценете дали да се направи това или друго изследване. Разбирам Ви, че искате да направите най-доброто, но сте в ситуация, в която реално сте се нагърбили с отговорност, която не би следвало да бъде Ваша. Решението и отговорността за поставянето на ваксините са на педиатъра (личния лекар) на детето Ви.

За Ваше успокоение, детето Ви е още малко, то все още има пасивен имунитет предаден от Вас и това в значителна степен го предпазва. Така че, макар да настъпва период с висока наситеност на вирусни инфекции, не бива да се тревожите прекомерно.

Пневмококовата ваксина, както и ваксината против ротавирусен гастроентерит обичайно се понасят сравнително леко от децата и почти не сме наблюдавали някакви по-особени реакции. Обичайно вторият прием на пневмококовата ваксина е заедно с втория на шествалентната ваксина и би могъл да се комбинира и с ваксината против ротавирусен гастроентерит. Вероятно се притеснявате, че ще отнеме доста време за да изпълните имунизационния план, тъй като сте разделили прилагането на ваксините. Съответно, и пак с допитване до колегата, който наблюдава здравето на детето Ви, можете да обмислите вариант, в който следващите приеми вървят по посочената от Министерството на здарвеопазането схема, така реално ще наваксате по-бързо едно евентуално забавяне. Макар че не би следвало да се притеснявате за това. В крайна сметка индивидуалните характеристики на детето са много по-важни от общите препоръки.

За да дадем все пак конкретен отговор, наблюдавайте детето до деня, предвиден за детска консултация и ваксинация и обърнете внимание на личния лакар за опасенията си. С оглед на това, той ще реши дали да отложи ваксините или да ги приложи.

Д-р Д. Кънчева и Майката на Филип