Здравейте мами, когато сте ходили на ортопед с бебчетата, кой съвет Ви дадоха:
1- масажирайте стъпалата и дланите (за да се отпуснат мускулчетата. Ще спрат да държат ръчичките си в юмрук, а крачетата ще се подготвят за прохождане))
2 – НЕ масажирайте стъпалата и дланите (защото дразним рефлексни точки и по този начин предизвикваме свиване на мускулчетата и това не води до развитие).

От тази презентация (на д-р Чавдаров) оставам с впечатление, че не трябва да се правят масажи (https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=71&fbclid=IwAR2Wy_kNOHxd7o_so6sR5zjut49BQCVbZfmTPqSrKMb2gUQfML061jmQgQ0)


Така… попитах колегите от КиндиРу, в лицето на Малина Данаилова. Знаете, че те специализират точно в ранно детско развитие и може да се каже, че са изключително подготвени – теоретично и практически. Тя изгледа видеото и коментарът й е следният: “Няма разногласие в мненията, има разлика в децата.
Едни се раждат по-рано (недоносени) и/или имат много силен мускулен тонус на екстензорните мускули. Това са деца, които в първите месеца след раждане, вместо да са предимно свитички, са предимно изпънати и даже правят дъга назад.
Съвсем различно е при децата в норма. С нормален мускулен тонус, които са свити след раждане и до 3-ти/4-ти месец започват да се изпъват постепенно. Има и деца, които са със силен мускулен тонус в мускулните флексори.
Тези деца са толкова стегнати, че дори и след 3-ти/4-ти месец трудно се разгъват, трудно се прави разтваряне и изпъване на ръце и т.н.
Има и деца, които са с много слаб мускулен тонус.
При всеки случай се процедира различно.
Доктор Чавдаров предимно говори за първия тип деца – които са недоносени. Те ако са недоносени е нормално първите месеца да бъдат в свито положение и да не трябва да се стимулира грешната мускулатура (защото вътреутробното развитие не е завършило, макар вече детето да е родено).
В този смисъл няма едно правило за всички деца. Трябва да се види какво е детето и според детето и тонуса на неговата мускулатура да се действа. Недоносени деца наистина не се масажират по длани и стъпала. Нормално родените деца не е нужно да бъдат специално масажирани до 3-ти месец, може да се поднасят играчки, които децата да се опитват да хващат и стискат. До трети месец за ръцете може да се прави поглаждане от пръсти към китка по опаката страна на ръчичката на бебето. За стъпалата, ако бъдат оставени босички, от самостоятелното ритане ще се самостимулират. Проблемът е, че в една лекция не могат да се обхванат всички случаи и да се опишат всички варианти на бебето и детето (аз слушайки доктора знам за какво говори и в какви случаи, но една майка трудно ще се ориентира), затова е редно да се направи консултация със специалист, ако има колебание, а не да се търсят онлайн съвети от лекции, защото трудно се дава еднозначен отговор. В края на видеото с д-р Чавдаров обсъждат и обувките за прохождане – отново доктора като специалист, работещ с проблемни деца, препоръчва твърди обувки… и това е ок за деца, които не са пълзели или лазили, или имат проблем – при тях мускулатурата, лигаментите и т.н. все още не поддържат добре глезенната става и такава обувка е в помощ. Ако обаче са си преминали нормално през фазите на развитие и сами са проходили, то те прохождат боси в повечето случаи вкъщи и сами изграждат мускулатурата на краката си и тази твърдост на обувката около глезена вече не е толкова необходима.
Рефлексите са много специфична тематика, и те зависят от не един фактор, за да бъдат успешно инхибирани. Освен това рефлексите биха могли да се проявят и в по късен етап (след като ведъж са били инхибирани) под влияние на околната среда – напр. стрес и др.
Затова най-правилно, мили родители, е да се доверите на своя специалист, който има наблюдение върху развитието на вашето дете и ще може да ви даде конкретни съвети адекватни именно за вашето дете.

Прост пример – ако едно бебе е със суха кожа, а другото с атипична – няма да се прилага еднаква козметика. Същото е и с масажите и упражненията. Децата имат различни нужди, за да се постигне един и същ резултат.

Биляна Котева, администратор на 1 наум