Много често близки и познати ме питат какво мисля по въпроса някой непознат да се грижи за детето. Как така чужд човек ще гледа най-ценното ми? Ще го прави ли със същата свеотдайност и обич? Дали няма да претупва? Въпроси, въпроси, които поставят колебания и дилеми.

Всеки за себе си има отговор на този въпрос, аз ще Ви споделя своя, защото той е плод на големите ми усилия да си осигуря помощ при гледането на сина ми.

Аз използвах услугите на бавачка и съм безкрайно доволна и благодарна на прекрасното момиче, което ми помагаше. Така не се налагаше да моля никого за услуги, да се опитвам да напасна графика на бабите и т.н. Това решение ми даде свобода и усещане, че държа целия процес под контрол и не завися от променливи. Към настоящия момент вече нямам нужда от помощ и с две ръце препоръчвам както услугата като цяло, така и нея конкретно. Тя е много мил и добър човек, който ще се радвам да остане в живота на семейството ми и занапред. Вече като приятел.

За да бъде адекватен съветът ми, обаче, е редно да Ви кажа, че стигнах до мечтаната бавачка не от първия път. Също и че доста добре знаех какво точно искам в грижата за детето ми и къде мога да го намеря. Дали да имате бавачка е голям въпрос, но отговорът му зависи в 80% от случаите от това да попаднете на правилния човек.

Правилният човек е различен за всяка майка. И също е различен за всяка възраст. За едно новородено е добре човекът да има добри чисто технически и/или медицински умения, за едно подрастващо – педагогическите умения надделяват и т.н.

Синът ми беше на 1 година и за мен правилният човек беше: млад, интелигентен, скромен и с чисти намерения. Затова от десетките жени, които отговориха на обявата ми, се спрях на младо момиче, студентка, с много малко опит в гледането на деца, но изключително скромно и възпитано и с желание да се справи. Заложих на личностните й качества, защото за мен беше по-важно да е добър и интелигентен човек, отколкото да има десетки отгледани деца и да се справя безупречно с физичеката и физиологична грижа. Фактът, че си търсеше работа по време на следването като бавачка, а не като сервитьорка например или друго, ми даваше ясно да разбера, че тя има желание за работа с деца. А това е много важно. Защото не са много хората, които искат да работят именно това и смятат, че могат да се справят. Работата е много отговорна и никой с лека ръка няма да поеме подобен ангажимент. Уверявам Ви. Предпочетох да бъде интелигентен, млад човек, който ще подхожда с ентусиазъм, а не опитен и донякъде отегчен, който ще ме залива със съвети и препоръки.

Как се доверих? На първо място, много харесах момичето. Ако за всяка друга работа не е важно да се харесваме, а само да работим добре, то в този случай, според мен, е много по-важно да се харесвате, за да можете да работите заедно. Така и двете положихме огромни усилия да си помогнем и да се напаснем. Истинска работа в екип, в която не мислиш колко ще ти платят и дали е честно, а само какво още можеш да напрвиш, за да потръгнат нещата. Следващата стъпка е, че първите няколко дни бяхме двете и аз наблюдавах как се изграждат отношенията между нея и сина ми. Третата стъпка се крие в това, че добрите хора вдъхват доверие и не будят съмнения. А това личи от пръв поглед. Убедена съм в това.

Майката на Филип

P.S. Прегръщаме те, Вал и ти пожелаваме много успехи и щастие във всичко занапред!