Детето ми, на 1.6 г. изяде една част от цигара – докато го видя и е извадил една цигара от кутията и я ближеше откъм частта с тютюна. Около половин час по-късно повърна, а след това заспа във време, което е нетипично за заспиване. Няма температура, но се опасявам да не се касае за някакво натравяне. Може би е добре да кажа, че малкият е доста алергичен по принцип, имахме трудно захранване и сега също се случва да се обрива от различни неща.


Често се случва децата да погълнат част от цигара. Навсякъде е пълно с фасове, особено навън по площадките. В желанието си да ни имитрат, децата също често посягат към цигари. В практиката ми често се случва това. Не се безпокойто, макар да е неприятно, няма сериозна опасност за детето. Погълнатият тютюн не може драматично да навреди.

Повръщането и това, че детето е отпаднало и е заспало по “никое време”, както пишете, по-скоро е съвпадение. Подозирам вирус с подобна симптоматика, който е доста разпространен в момента и като цяло през лятото. Добре е да бъде прегледано, ако се случи отново да повърне или нещо в поведението му Ви безпокои. Разбира се, добре е да сте по-бдителни занапред, но не изпадайте в паника заради погълнатия тютюн. По-скоро не той е причина за поведението му.

д-р Димитринка Кънчева, педиатър