Сребърната вода – безвредна, но ефективна

Разгарът на зимата вече е факт, а с него и засиленият трафик не само по пътищата, а и пред лекарските кабинети. Ето един съвет, който идва точно навреме, за да Ви помогне с един постоянен проблем, по-известен като течащ нос. Вече дори се опитва да се обнародва терминът градински сополи. Ако детето Ви се бори с тях, можете да включите в арсенала си от мерки промиването със сребърната вода. Два пъти дневно слагайте по няколко капки във всяка ноздра от разтвора. Най-добре е да използвате разтвор 10 мг на 1 л. Няма опасност да предозирате*, нито пък има регистрирани странични ефекти. Ползите обаче са факт. Ефектът е голям, тъй като сребърните йони имат антибактериално и антимикробно действие. Може да се използва и от бременни жени и кърмачки. Няма информация за противопоказания.

! Добра идея е да използвате сребърната вода и като дезинфектант. Вместо мокри кърпички, за почистване на ръчичките на детето или за повърхности.

*За разлика от сребърната вода, на основата на колоидно сребро са и така известните капки Коларгол (кафявите, правени капки, които много цапат). Те обаче имат точно определена дозировка и срок на използване максимум 5 дни. Тъй като количеството сребро в тях е голямо – 200 мг сребро на 20 мл. За сравнение в разтвора на сребърна вода, който е достъпен в аптеките, количествата са 10 мг сребро на 1000 мл вода.

Вера Георгиева, магистър фармацевт