Бих искала да попитам кога може да се спре със стерилизацията на шишетата на бебето?
Синът ми е почти на 6 м., като се храни с адаптирано мляко и е захранен с пюрета и каши. Личната лекарка каза след 6 м. и се чудя дали тогава наистина мога да спра със стерилизацията им или има някакви съображения, поради които трябва да изчакам друг момент. Благодаря предварително!


Стерилизацията е задължителна за всички вещи, които може, през целия първи месец, независимо как се храни бебето. Водата също се преварява. След първия месец може да се спре с преваряването на водата и да се използва бутилирана бебешка вода. Стерилизацията е и въпрос на индивидуална хигиена. Затова понякога колеги препоръчват малко по-дълго или съответно малко по-кратко, в зависимост от конкретните си наблюдения върху семействата. При всички случаи до 6-ия месец се преустановява стерилизирането на съдовете, с изключение на еднократна стерилизация на новите шишета, прибори или купички, веднага след като ги купите и преди употреба. Уместно е да се стерилизира само ако нещо падне навън, на улица или другаде. Реално след 6 месеца не е необходимо, тъй като започва пълзенето и пъхането в устата на всичко, до което има достъп.

Д-р Диана Димова, общопрактикуващ лекар, с педиатричен профил


Приблизително това е срокът, до който се стерилизира, тъй като след тази възраст започва активното лазене на мъничето. Както и зъбоникненето, при което всичко възможно се пъха в устата. Реално стерилизирането се обезсмисля след тази възраст, освен ако нямате някакви по-специфични индикации. Дори по-често се приключва още по-рано, около третия месец. Можете да срещнете препоръки, че стерилизацията на съдовете за хранене е добре да се случва до първата година, но тази хиперкоректност е напълно излишна и дори може да навреди, тъй като малчо трябва вече да изгражда имунитет и да свиква с нормалните битови условия, в които семейството живее.

Майката на Филип