Кога е добре да направим преглед при офталмолог, ако имаме опасения, че раждането не може да стане по естествен път, заради очите?


Прегледът при офталмолог е задължителен след навършване на 7-ми лунарен месец при поява на оплакавния. След специализираният оглед на ретината се взема решение за вида на родоразрешението. Всичко зависи от състоянието на Вашата ретина. При прегледа се разширяват зениците за около 40 минути със специални капки. След това се прави специфично изследване, което се нарича оглед с Голдман. Това е високодиоптрова леща с шлифовани под различен ъгъл огледала, която позволява да се изследват всички части от периферията на окото, а дегенеративните промени са именно в периферията.
В зависимост от вида на дегенерациите се взема решение дали очите подлежат на лазерна профилактика и дали раждането със секцио Цезарее е наложително. При необходимост лазерната обработка се извършва достатъчно рано преди родоразрешението (обработената с лазер ретинна периферия заздравява за около 45 дни).

Абсолютно грешно е да се водим само от стойността на диоптрите.
Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Не се заблуждавайте, че при минус 2 диоптъра няма нужда от преглед при офталмолог. Има случаи, когато диоптърът е малък, но цялата ретина е дегенеративно променена. Тогава раждането със секцио е задължително. Възможно е при минус 6 диоптъра, ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път.

Далекогледство и астигматизъм
Недопустимо е да мислим, че само при късогледство се наблюдават дегенеративни промени в ретината. Същите дегенерации могат да се развият и при хората с далекогледство и/или астигматизъм. Затова очният преглед при бременните е желетелен.

Опасни симптоми
При оплаквания от черни подвижни точки, запетайки или косъмчета пред окото, когато гледате бял лист хартия или бяла стена, е редно да се направи оглед на ретината с Голдман. Ако на тъмно имате усещането за светлина, за „светкавици“, това е знак, че ретината се тегли и има голяма опасност да се скъса. В този случай веднага се консултирайте с офталмолог.

д-р Мариела Облашка, д.м., специалист офталмолог