For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Лектор: Галя Кузманова, сертифициран консултант по детски сън, приучаване към гърне и премахване на пелените. Кога да започнем да слагаме детето на гърне? Кога да премахнем пелените? Разликите между ранно и късно слагане на гърне. Кога детето е готово за махане на пелените. Подготовката за премахване на пелените. Най-честите грешки при премахване на пелените.

49:50 Слагали сме детенцето ни на гърне още от 6-месечна възраст. Сега е на 1 година и 2 месеца и ходи по голяма нужда само на гърне. Сама си показва кога е време да я сложа. Слагам я преди и след сън и се изпишква, а през останалото време я слагам на всеки час. Преди месец пробвах да й сложа гащички, но се напишкваше на всеки 20 – 30 минути и не даваше сигнали. Реших да прекратя опитите. Може ли да ме посъветвате какви са сигналите, че детето е готово.

1:00:30 Регресиите при махане на пелените.

– Махнали сме пелените за през деня, но по време на дрямка и нощен сън все още сме с пелени. През нощта е немислимо да го будя, тъй като преминавайки от 1 цикъл на сън в друг, има много плач. Ставането от дневен сън без значение колко е спал също е с плач. На колко време трябва да се буди нощно време, за да сме сухи? Кога махаме пелената за сън?

– При опита ми да приуча малката на гърне тя изпадна в някаква истерия. Започна да стиска, да плаче при всяко ходене по малко и голяма нужда. Стигнахме до гастроентеролог и нефролог. Заради стискането малката получи запек и дисфункционален пикучен мехур. Сега сме на лечение и за двата проблема. Как да подходя след края на лечението. Съветът на нефролога е да махнем пелените възможно най-скоро.

1:04:15 Детенце на 16 месеца не иска да сяда на гърне. Вкопчва се в мен и няма никакъв шанс да седне на гърнето.

1:05:38 Детенце на 3 години и 4 месеца. На гърне е от 1 година и половина, но след запек не искаше повече да сяда на гърне. От 1 година почти всяка вечер преди къпане ходи до тоалетна, но през деня не иска и да чуе за това. Как да процедираме от тук нататък?

1:09:20 Момиченце на 1 година и половина. Преди годинката имахме страхотен напредък на гърнето. Всяко ходене по голяма нужда беше там. Изведнъж всичко се обърка. Тя започна да става от гърнето, да се сърди и да плаче. Така е вече около 6 месеца и не иска да чуе за гърнето.

1:13:00 Момченце на 1 година от 6 месеца е слаган на гърне. Наскоро махнахме памперса без проблем. Показва, когато му се пишка, но не иска да ака. наложи се да върнем пелените. Как да процедираме в такъв случай?

1:15:00 Пишкането навън. Как се случва? Момченце на 2 години и 3 месеца. Няма памперс от 5 месеца, но много често се случва да не иска да пишка, когато сме навън. Казва, че му се ходи, но не ми дава да го изпишкам.

1:18:10 Помощни пособия за гърнето. Хитри ли са или крият рискове? Когато децата съвсем целенасочено и осъзнато пишкат не където трябва.