Бих желала да попитам следното за бебенце, момиченце, на 3 месеца, малко над 5 кг, родено на термин 2.790 кг, изцяло на кърма: храним се приблизително в 8:00, 12:00, 16:00, 20:00, след което следва нощна пауза. Храненето варира в интервала от 2:00 до 4:30, проблемът е, че има неспокоен сън с доста газове, а понякога и обилно нощно акане. Напоследък задържа изхождането и реално започва да се буди още от 1:30, а след като яде през нощта почти не заспива до 7:30. Давам биберон, но пак проплаква и не е спокойна. Реално дори не знам дали се буди, защото е гладна или заради газовете. Мога ли да направя нещо, за да облекча нощния й сън? Трябва ли да спра нощното кърмене? Нормално ли е при неизхождане за два дни да изака почти литър на куп като консистенцията(като излиза е различна, буквално от каша до течност с пяна)?

Другият ми въпрос е свързан с рефлукса: прави чести връщания на храна, когато се напъва да се усмихва и гука. Сложим ли я на бебешкия фитнес започва да рита интензивно с крачета, понякога се оригва, докато е на гърда и пак повръща. До кога ще продължи това и трябва ли да посетим гастроенеролог за преглед на стомахчето или ще се израсте?

Трето питане: вредно ли е бавното хранене? Всяко кърмене отнема около час от двете гърди, придремва си или просто си прави паузи.


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (9-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Д-р Елени Пападополу, детски гастроентеролог, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум