Здравейте, сблъсквали ли сте сте със състоянието гестационен гингивит? Какво може да се направи по въпроса? Моят опит: венците ми се възпалиха още през първия триместър. Веднага посетих зъболекар. Тъй като нямам зъбен камък, лекарят каза, че не може нищо да направи за мен. Препоръчана ми вода за уста Еудрил и гаргара със смрадлика. Това, което аз си добавих като профилактика, е масаж на венците. Последното май има най-добър ефект, но все пак възпалението си е налице. Бихте ли споделили вашия опит?

Повишеното кървене на венците е обусловено от хормоните , но за да има силно кървене и болка трябва да има наличие на зъбна плака и зъбен камък. С каквото и да се жабури, може да облекчи състояноето, но не и да реши проблема. За да има възпаление трябва да има зъбна плака, а наличието на хормоните допринася организма да реагира по-бурно с остро възпаление. Тоест трябва механично да се отстранят всички отлагания по-зъбите, за да се махнат бактериите от плаката и след това да се подпомогне оздравяването с води за уста. Във втория триместър са безопасни манипулациите при стоматолог. Ако нямате възможност да отидете при стоматолог, купете четка за зъби със soft влакна и въпреки че е болезнено, леко масажирайте венците с изчеткващи вертикални движения от венците към зъбите. Вземете си конци за зъби или интердентални четки. Не се притеснявайте, че кърви, колкото по-старателно изчетквате, толкова по-бързо ще се облекчи състоянието. След почистването може да жабурите с вода за уста Eludryl -perio (не се притеснявайте, че сте бременна, просто водата не се преглъща) за 14 дни. Ако искате да жабурите с билки – отвара от смрадлика и лайка.

Много често зъбите изглеждат полирани и много чисти, но плаката е под венечната бразда и е необходимо почистване от стоматолог. Електрическите четки (аз не ги харесвам), много често напъхват всичко под венеца. Ако кървенето е слабо, от време на време, като минете на определено място с конеца, няма причина да се притеснявате 🙂. Ако обаче венците са с аленочервен цвят и кървят при леко докосване, трябва пак да се видите със стоматолога си. От личния си опит не съм се впечатлила от паста за зъби. Елгидиум е добре марка. За вода за уста за ежедневна употреба може да опитата Tebodond – съдържа чаено дърво и дава добър ефект при възпаления. Имат и гел, който след почистване може да нанасяте върху възпаления венец. Eludryl съдържа съставка, която повлиява патогенните бактерии, отговорни за венечното здраве. Ползвате го 2 седмици и почивате, защото предизвиква погментации на лигавицата и зъбите (които са просто естетичен проблем 🙂). Като цяло, по време на бременност отслабва колагеновата структура (от която са изградени и стените на съдовете), затова по-лесно се предизвиква кървене. (На мен ми течеше кръв от носа). Желая Ви много здраве и лека бременност!

д-р Александра Кисьова, стоматолог