Хемоглобинът е главната съставка на червените кръвни клетки. Основната му функция е да пренася кислород до тъканите и въглероден диоксид от тъканите до белите дробове. При изследване на кръв, взета от пъпната връв на доносено дете през последните седмици от вътреутробния живот, се установяват високи стойности на хемоглобин-до 190g/l.

Към края на първата седмица след раждането, концентрацията на хемоглобин у новороденото започва да намалява, обемът на кръвта се увеличава и през втория и третия месец от живота на детето достига най-ниските си стойности – 90-110g/l. Това състояние се приема като физиологична анемия на новороденото.

При недоносени деца хемоглобинът при раждането е нисък и по-бързо и по-значително намалява, в сравнение с доносените, така че към втория и третия месец може да достигне стойности 60-70g/l – анемия на недоносените. Към шестия месец хемоглобинът на недоносените деца се изравнява с този на доносените. След третия месец от живота на бебето, концентрацията на хемоглобина постоянно се увеличава, за да достигне стойности средно около 125g/l при малкото дете. Леко изразената анемия при новородените се дължи по всяка вероятност на изчерпването на резервите от желязо, които бебето е натрупало вътреутробно, приемайки желязо от майчиния организъм. Като прагови стойности на хемоглобин за диагноза на анемия в различни възрасти се приемат:

  • при деца на 10-12 седмици – 90g/l
  • при деца на 6 месеца до 1 година – 110g/l

Източник: Лаборатории “Цибалаб”