For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Можете да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута: 

5:00 Бебе на 10 м и половина захранен на 6 месеца изключително кърмен почти и до днес. Яде по много малко човешка храна буквално по няколко лъжички и затваря тази уста и край… има дни, в които изяжда готови пюрета от около 130гр. но тези дни са рядкост. Давам му и сам да си яде парченца (зеленчуци и плодове, месо) и така нямаме голям успех – по скоро си играе с храната. Иначе е 9 килограма и последния месец е наддал 300гр. Много активен опитва се да върви и не спира за секунда. Нормално ли е това неядене и какво да правя?

7:00 А какво ще кажеш за хранителните дефицитите?

12:15 Имам бебе на 2 месеца, лакомо, само на кърма, а аз съм с лека хиперлактация. Почти винаги след хранене връща, поема много въздух, докато се храни, задавя се и не може да си поеме въздух и се дразни. В момента само докато спи мога да я храня спокойно, през другото време плаче, върти се и вече започна да отказва гърда. Изцеждане преди кърмене, смяна на позите и кърмене, докато ходя не помагат. Моля за съвет. Вече се отчайвам :(.

32:00 Може ли да захраним бебето с месо на 5 месеца и половина?

33:00 Чувала съм, че след кърмене зърното трябва да е с кръгла форма, а не сплескано и с форма като червило. Това означавало, че бебето не засуква добре и може да доведе до деформация на небцето. Бебчо е на 2 месеца и 10 дни, само на кърма, наддава си добре, но зърната ми винаги са сплескани след кърмене, а от 2 седмици бебчо има и проблеми с ходенето по-голяма нужда. Не бих казала, че изпитвам болка при кърменето, може би съвсем леко в началото. Пробвах различни пози на кърмене (люлка, кръстосана люлка, легнала, футболна топка), но няма разлика. Означава ли това, че бебчо не суче правилно и мога ли/ трябва ли да направя нещо по въпроса? Започнах да се чудя дали проблема с ходенето по голяма нужда не е свързан с неправилно засукване и дали вече бебчо не може да се нахрани добре и това да е гладен запек.  Благодаря предварително!

39:00 Здравейте, бебето ни е на 7++ месеца и сама спря да се буди нощем за кърмене. Обаче сутрин като се събуди памперса е сух, пишка в гърнето, а урината е по-тъмно жълто от обикновено. През деня всичко е наред. Захранваме я от 5++ и сме изключили 1 хранене – обяда, не го търси и го караме бавно. Личната посъветва да пуснем стерилна урина, а нефролога, каза че има рефлукс на пикочния мехур и петно в десния бъбрек. Ще ходим и на второ място.

Проблем ли е, че в рамките на седмица и половина изключи 2 кърмения и притеснителен ли е сух памперс цяла нощ? Последното кърмене е около 20:00 ч., а първото около 6:30 ч. Има ли минимум за пиене на вода? Въобще не иска да пие или много малко – 4 глътки на ден.

44:00 Здравейте, заради запушени канали съм на антибиотик. Пробвах топли компреси, мазах с Рефригеранс и не се получи. Искам да попитам нормално ли е след 5 дни на антибиотик да не мога да изпразня засегнатата гърда изцяло. Напрежение няма, но просто едната се усеща по-тежка от другата.

46:00 Здравейте, ако едно дете на 5 месеца, изцяло на кърма има алергия към белтъка на кравето мляко, как се процедира със захранването? И кога горе-долу може да се израстне тази алергия?

48:00 Здравейте, във връзка със захранването – вярно ли е, че коприва и подправки се дават след 10-тият месец ?

48:30 При приготвяне на домашни пюрета трябва ли да стерилизираме съда, в които съхраняваме и кои са най-подходящи?

50:30 Захраних след 6-ти навършен месец. Сега са минали три зеленчука по 3 дни. Колко дни още да давам по 2 смесени? Доколко месеца да кърмя и през нощта, защото до ден днешен си кърмя 24 часа?

52:00 Бебе на 8 месеца+, захранена успешно със зеленчуци и заместващо следобедно хранене, как продължаваме със закуската? Досега яде зеленчуково на обяд и дохранвам с кърма. Същото е и след следобедното хранене.

52:20 От кога препоръчвате Захранване Водено от Бебето?

53:00 Винаги ли да предлагаме след хапване на пюре гърда? Няма ли опасност да се прехрани бебето?

53:40 Бебето ми вече е на 7 седмици, но продължава да се храни като новородено – на час/два, много рядко 2.5 часа, както денем, така и нощем. И “любимият” въпрос – Нормално ли е това? И най-вече КОГА ще спим цяла нощ?

56:50 Сега ще започнем направо ЗВБ, проблем ли ще е да изчакам максимално детето да е готово, дори да стане на 7 месеца?

57:00 Здравейте, бебето ми е на 39 дни. Нощното хранене си го спря сама около 15-тия ден, но от няколко дни започна да се буди отново с голям рев, понякога и два пъти за една нощ. Нужно ли е да дохранвам с АМ, това дали е знак, че не й стига кърмата?

57:10 Здравейте! Бихте ли споделили малко повече за “изплакването” на устата на новородено преди 6-тия месец с вода, кариесите и като цяло даването на вода.

1:04:30 Здравейте! Бебето ми е на 48 дни, изцяло кърмено. От около 4:00 часа вчера сутринта усещам бучка, колкото голяма маслина в дясната си гърда, почти под мишницата. Слагам бебето да суче в различни позиции и кърма тече, но бучката си стои. Възможно ли е заради това да съм с температура 37.5-38 и болки в гърба от вчера вечерта? Направих си бърз COVID тест, който излезе отрицателен, а и нямам абсолютно никакви други симптоми.

1:06:40 Кога и как могат да се предложат парчета на бебе захранено с пюрета? В момента е почти на 10 месеца и яде пюретата намачкани.

1:07:00 Здравейте! При секцио как се процедира с кърменето – трябва ли да се изцеждаме, докато сме в реанимация или да изчакаме, докато ни дадат бебето?

1:09:30 Здравейте, бебето е на смесено хранене, повече е на АМ. Ака веднъж на ден, но само ако давам пробиотик. Трябва ли да мина на формула Comfort за АМ.

1:10:50 Колко време след заместен обяд трябва да се направи това и със следобедната закуска?

1:11:30 Здравейте! Имаме проблем със захранването. Малката е на 6++ месеца и от няколко седмици я захранваме. Проблемът е, че два дни яде с желание и интерес да яде нещо, с банан примерно или пюре от тиква, а след това не иска, затваря устата и се върти. Последните 5 дни е издразнена и от растящи зъбки и иска само да се чеше с лъжичката и не иска въобще да яде, дори от мен, дори и сама… Дали да направим някаква почивка и да продължим отново след няколко дни? Иначе само се изнервя…

1:12:30 Здравейте! Много се радвам, че ни давате възможност да слушаме съвети от Ася ❤. Имам следният въпрос – при очакване на близнаци как е правилно да постъпи майката веднага след раждането? Ако пък бебчетата останат в кувьоз, за да запазя шансовете си за кърмене, трябва ли непрекъснато да изцеждам и двете гърди? И като цяло необходимо ли е предварително да се направи консултация или след раждането, живот и здраве?

1:15:20 При започване на захранване в 5++ месеца, при изключително кърмено бебе, може ли след въведени 2-3 зелнчука да се включи месо през ден за превенция на Желязно Дефицитната Анемия?

1:15:50 Здравейте, бебето е на 35 дни, изцяло на кърма. Първият месец качи 1060 гр, но все още има жълтеница и личната предписва глюкоза, трябва ли да се дава според Вас? Не е правено изследване.

1:18:30 Здравейте! На 5+ месеца сме , 7 кг, на АМ е. Вече сме 8-ми ден захранване. Нормално ли е да изяжда 100 гр. пюре и колко грама трябва да достигне като е вече заместен обяда? И още един въпрос – кога се въвеждат местните пюрета и кога кашите? И въобще задължителни ли са кашите?

1:19:40 Здравейте! Детенцето ми е на 8++ месеца, изключително кърмено и захранено по ЗВБ на 6 месеца. Яде сутрин, обед и следобедна закуска. В последно време забелязвам, че иска да хапва и вечер. Добре ли е на тази възраст да му предлагам и някой плод около час преди нощния сън?

1:21:20 Може ли да кажете как точно трябва да протече едно захранване? По колко количество трябва да се дава на ден и след колко време трябва да се замести едно цяло хранене?

1:24:00 До каква възраст се препоръчва хранене на бебето с кърма? Пиша го така, защото се цедя от първия месец, тъй като нямаше кой да ми помогне да се научим с бебчо да се кърмим? Чувам много съвети, че вече е на 10 месеца и е получил всичко необходимо, но аз съм на друго мнение. Моля за съвет!