Моя приятелка не е осигурявана близо година. Ако до раждането не бъде на трудов договор то полага ли й се майчинство 24 месеца?


Попитахме в НОИ какви са възможностите Ви, но от там бяха категорични, че без да сте на трудов договор (НЕ граждански), няма как да получавате обезщетение за майчинство. Единственото, на което имате право е еднократна, социална помощ за раждане на детето. Тя е в размер на 250 лева за първо дете, за второ дете – 600 лева, за трето – 300 лв. Трябва да проверите и дали имате право на социални подоходни помощи (те са спрямо доходите на семейството). И, за съжаление, са твърде оскъдни, едва 40 лв. на месец, но ако имате право на тях, то пак е нещо. Съветът, който можем да Ви дадем е да продължавате да се опитвате да намерите работа в оставащото време. Ако сте на трудов договор имате право на майчинство в рамките на 2 години след раждането на детето Ви.
Може да се премине на самоосигуряване или на договор за управление (във втория случай се регистрира фирма). Тогава за периода на самоосигуряване се заплащат всички осигуровки – към ДОО, НАП, НЗОК, но след това самоосигуряващото се лице има право на обезщетение по майчинство. За периода на майчинството се дължат само ежемесечни здравни осигуровки.

Относно това как ще се изчисли майчинството, ако до края на бременността майката премине на трудов договор, майчинството се изчислява на базата на 24 месеца назад, а там където майката не е осигурявана, се взима минималният праг, който до миналата година беше 560 лв., а сега е 610 лв.

Но за да има право на това обезщетение майката трябва поне да има внесени здравни осигуровки за целия период, като те могат да се изчислят и да се внесат накуп със задна дата за периода, в който дамата не е осигурявана.

Поздрави и ако можем да съдействаме с още нещо, на разположение сме.

Майката на Филип, след консултация с НОИ и счетоводна агенция “Дворска консулт”