Здравейте, моето момче е на 5 седмици и е изцяло кърмен. Още на първата седмица имах чувство, че едната ми гърда има повече кърма и струйката е по-бърза, защото той гълта и не може да свари да яде. Попитах здравната работничка и тя ми каза, че още не се е нормализирало и трябва да изчакам, защото ще се оправи. Но ето, че 4 седмици след това тази гърда се пълни с кърма по-бързо, става твърда и болезнена. Обадих се на моя личен лекар и той ми каза, че имам мастит и ми предписа антибиотик. Аз категорично отказах да го взема и потърсих второ мнение, защото мисля, че имам хиперлактация. Нямам зачервяване по гърдите, а само твърди бучки от време на време, които масажирам и се оправят. Кърмя на всеки 1,30 или 2 часа и започвам с по-бързо пълнещата се гърда, но понякога той се наяжда само от нея и другата си остава пълна. Времетраенето на кърменето значително се намали. Преди го кърмех за 30-40 минути, а сега е готов за 10-15 минути. Няма намелен брой на мръсните пелени и не се притеснявам, че е недохранен. Живеем в Англия и не знам колко тежи, тъй като ще го изтеглят след седмица.

Как да продължа да го кърмя, ако имам хиперлактация? Не се цедя, освен ако гърдата ми не е много твърда и болезнена? И още един последен въпрос. Когато го кърмя той плюе зърното и се дърпа, рита с крак и нервничи. Обикновено това се случва през вечерното хранене. Какво означава това?


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (1 час и 25-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Ася Демирева, консултант по кърмене, в рубриката “Попитай специалиста”, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум