Пост от групата на 1 наум

Здравейте мами, търся съвет, от тези, на които децата им от ранна възраст са с очила. Моето дете на 1,6м. Категорично отказва да ги носи. Пробвах всякакви вариани. Действат до 5мин носене. Вече не знам какво да правя. Приемам всякакви съвети.

Отговор от Rumyana Ruseva  – майка и част от семейството на 1 наум

Нямам опит, но бих пробвала с някоя играчка. Може да измислите история защо играчката носи очила и колко много ще я болят очите или главичката, ако си ги изгуби и е без тях. Моят юнак добре реагира на заплаха от болка – “ако пиеш сапунена вода от коритото, ще те боли корем”. Трябва да има хубава причина да носи очила, защото “ще виждаш по-добре” не може да го оцени. И още, ако ги носи по 5 минути, може да пробвате с разтягане на търпението – Сложи тези очила само, докато си измиеш ръцете / прочетем книжката / изядем ябълката и т.н. Възможно най-много кратки слагания, за които не протестира, за да свиква. И постепенно дейностите ще са все по-дълги.

Отговор от Jeni Chipileva – майка и част от семейството на 1 наум

Аз съм от много малка с очила, а тогава бяха едни огромни, тежки, стъклени. Нашите казват, че са наговорили всички около мен да казват колко съм хубава с тях и колко хубави са очилата. Та това е проработило. Голямото ми дете беше със слънчева алергия и трябваше да сложим черни очила. Слагах ги, докато спеше в количката, защото иначе ги махаше. Така се събуди няколко пъти с очила и докато се усети, че са на очетата, явно беше разбрала, че й е по-комфортно с тях, и започна да ги носи. Малкото ми дете покрай голямото иска всичко, та, за да я имитира, иска и очила и ги носи. Ако имате по-голямо детенце, може и това да пробвате. Да се наговорите да сложи едни рамки (дори и без стъкла да са), за да поиска по-малкото да е като по-голямото.