Всяко бебенце трябва да има избран личен лекар (ЛЛ) от родителите си, който да се грижи за неговото здраве и да следи развитието му. Той може да бъде както общопрактикуващ лекар, така и педиатър. Ако личният лекар не е педиатър, по желание на родителите, за наблюдение по програма “Детско здравеопазване”, може да бъде избран лекар със специалност „Педиатрия“. За целта общопрактикуващият (личният лекар) трябва да издаде „Направление за консултация или провеждане на съвместно лечение” (бл.МЗ-НЗОК № 3).

Първата среща с избрания ЛЛ на детето е до 24 часа след изписването на бебенцето от родилния дом. Тази среща е в дома на семейството и представлява запознаване на специалиста с епикризата на бебето, щателен преглед на общото му състояние, задължително премерване и даване на насоки и съвети за хранене, хигиена и среда на отглеждане.

Втората среща с ЛЛ е около 15-ия ден, когато става и официалното записване на мъничето при избрания лекар. Преди това родителите трябва да са взели от общината по местоживеене Акта за раждане на бебето и с този документ да отидат при ЛЛ.

Третият преглед на детето е в края на първия месец. След това прегледите се случват веднъж на всеки месец – за профилактика, и колкото често се наложи, ако имате въпроси, проблеми или съмнения и терзания за здравето на бебето. По време на тези профилактични прегледи се поставят и ваксините на бебето.

НЗОК обезпечава напълно децата до 18-годишна възраст. Те не дължат еднократни такси и т.н. за прегледите си.

Ако ЛЛ на детето не е и педиатър, то семейството има право да иска безлимитно направления за такъв, ако състоянието на бебенцето го изисква.

1 наум, след щателна проверка и разговор с НЗОК (направена на 09.01.2020 г.)

Пълният текст и цялата брппшура, изтеглена от сайта на Министерството на здравеопазването, можете да свалите от линка:
Профилактични дейности при деца на възраст от 0 до 18 години