Докога е добре да носим бебето отпред? На мен лично ми е много по-удобно, имам поглед върху бебето, но напоследък усещам болки в кръста. Доколкото знам, това е сигнал, че трябва бебчо да започне да се носи на гръб.


Аз винаги препоръчвам на родителите да слагат бебетата си възможно най-рано на гръб. Колко рано?
Дори новородено може да се постави на гръб, използвайки тъкан слинг шал. Стига да сте достатъчно сръчни и да го позиционирате високо, за да следите за дишането му. Препоръчвам преди да поставите детето си на гръб да усвоите добре основни връзвания отпред. Веднъж щом придобиете сигурност в работата със слинг или раница, може да упражнявате слагането на гръб с кукла или плюшена играчка, или да посетите консултант по бебеносене за помощ.
Ако все пак не се чувствате уверени да поставите детето си на гръб, още през първите месеци, това е напълно разбираемо. Носенето отпред има изключително много предимства и ако така се чувствате сигурни, то така да бъде. Трябва да се има предвид, обаче, че след като детето стане 9-10 кг и достатъчно голямо да заеме Вашия торс, то става препоръчително да го носите на гръб.
От една страна, ако Ви пречи да виждате, може да се спънете, паднете. От друга страна, ако е достатъчно голямо, нарушава Вашия баланс, стойка, походка  както споменавате – появяват се и болки.
Всъщност на гърба Ви децата виждат по-добре и имат повече място и щом могат да стоят седнали самостоятелно може да ги носите и с ергономична раница на гръб.

Ани Събева, консултант по бебеносене