Здравейте! Бебето ми е на 27 дни, родено секцио. Имах усложнения след раждането и допълнителен престой в болница. Пия лекарства и утре най-после ми позволиха да кърмя. Досега се изцеждах и изхвърлях кърмата. Слава Богу имам кърма в изобилие. Моля за съвети как успешно да закърмя малкия юнак, който вече почти месец е на АМ. По кое време на деня да започна, когато е по-бодър или по-успан и изобщо как да улесня процеса?


Здравейте! Поздравяваме ви за упоритостта, вярата и търпението по време на процеса на изцеждане и подържане на лактацията. Освен всичко, което ви предстои да пробвате, най-важното нещо е да бъдете спокойна. Пътят по научаване на бебето на гърда може да отнеме време, но може и нещата да се случат много бързо. Предварително махнете всички очаквания. Фокусирайте се върху основното нещо и то е, че имате кърма и каквото и да стане, бебето ви ще яде кърма. Вярвайте в процеса и вярвайте не себе си и бебето. Вие заедно ще се справите. Имате заложени инстинкти и с постоянство и позитивна нагласа те ще проработят.

На първо място – наблюдавайте. Бебето ви трябва да е спокойно, не е задължително да е изцяло сито. Може да започнете да предлагате гърда между храненията, но махнете фокуса от самото засукване. Важно е да се гмурнете в гушкането, контактът кожа в кожа, прекарване време с бебето на тихо и затъмнено пространство, необезпокоявани от хора, задачи, тревоги. Вие и бебето сте в момента на първо място и имате нужда от споделено време. Това действа като рестартиране на инстинктите. Освен това е успокояващо за бебето. Можете дори да се изкъпете заедно – някои майки разказват, че именно течащата вода, или съвместната вана, е помогнала на бебетата им да засучат. Дори и да не се случи истинско кърмене в началото, не се фокусирайте върху това, оставете се на процеса и се наслаждавайте. Имате цялото време на света.

Важно е да оставите бебето да води, но и да го подкрепяте по пътя на припомняне на инстинктите си. Ако не се получи в даден момент, може да опитате след 30 минути или повече.

Първите пъти може да предлагате изцедена кърма, за да отолите глада на бебето. Предлагане на гърда за успокоение, дори и да не засуче, а просто да заспи върху нея. Много помага да вървите с него, полюшвайки се, което ще му напомня на чувството в утробата. Това само по себе си също активира сукателния рефлекс.

Ако изпитвате затруднения, когато бебето е будно, опитайте и вариант, когато е напълно заспало. С няколко капки кърма върху гърдата и приближено зърно към нослето е възможно също да активирате рефлекса и бебето ви да засуче. Не се отчайвайте, ако това не се случи. Има бебета, които не засукват заспали. Разбира се, вариант да пробвате със силиконови зърна винаги има, тъй като това ще наподобява шише, но опитайте да отложите това, освен ако няма нужда.

Майката и бебето са едно биологично цяло. Никога не забравяйте това. Това, което ви предстои може да отнеме време, но си припомняйте, че много майки минават по този път и, макар и понякога да няма светлина в тунела, бебетата наистина знаят какво правят, ако имат нашата подкрепа. Не губете надежда, ако не виждате моментален резултат. Ако бебето протестира и се дърпа е, не защото има дискомфорт, а защото му трябва време да се научи и да си припомни.

Свържете се и с консултант – намерете човек, на който да се доверите и, който да е също толкова запален за това, което ви предстои, колкото сте и вие. Споделяйте с него и опитвайте различни неща, но винаги със спокойствие. При различните бебета проработват различни неща.

Ето и линк към консултанти от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Ла Лече Лига: https://1naum.com/%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%88-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5/

 

Кристина Бомбева от 1 наум