Предстои ми “първата среща” с моят син. Искам да го кърмя, но не знам дали трябва предварително да предприема нещо, за да се случат гладко нещата. Препоръчвате ли нещо като масажи или друго, което да стимулира кърмата?


Пожелавам ти успешно и прекрасно раждане и успешен старт с кърменето. Единственото, което е добре да направите, за да се подготвите, е да съберете информация за кърменето през първите часове и дни, за да знаетте какво горе-долу да очкавате. Също добра идея е да прецените в коя болница ще раждате с оглед на това каква е организаицията за подкрепа на кърменето в дадената болница. Най-общо – за да стартира успешно кърменето е добре майката и бебето да са заедно от момента на раждането и да не се разделят, освен ако не е наистина наложително, а кърменето да се случва на поискване от бебето. Ако сте разделени, е добре в първия възможен момент да предприемете изцеждане на гърдите. Като това трябва да се случва е по-рядко от на всеки три часа.
Иначе ако сте здрава, ако нямате някакви хормонални проблеми, тялото Ви вече се е подготвило добре за старта на кърменето.

Деси Пеева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация