Бебчето ми е на 46 дни и от няколко дни рязко намаля количеството на кърмата. Моля за препоръки как да увелича количеството, така че бебето да може да се нахрани. Благодаря!


Основният ви помощник в това начинание е бебето. Всяко сукане изпраща сигнали към мозъка за производство. Слагайте бебето постоянно на гърда. Ако бебето ви бързо се отказва, когато не потича мляко, то можете да ползвате помпа между храненията за допълнителна стимулация – препоръчително е между 4 и 6 пъти в денонощието да ползвате помпа за около 10 минути на гърда, независимо колко успявате да изцедите – тук стимулацията е важна, а не количеството. По този начин ще подсказвате на мозъка, че има нужда от повече производство. Друг силен начин за стимулация е да кърмите бебето си в просъница – тогава някои бебета сучат по-продължително и това ще ви стимулира още повече. Винаги предлагайте и двете гърди и наблегнете на течности и питателна храна. Важно е да сте спокойна и да се отдадете на гушкане, контакт кожа в кожа, бебеносене (ако използвате слинг или ергономична раница; ако не – потърсете консултант по бебеносене). Отдайте се на положителните емоции и премахнете тревогите, доколкото е възможно. Доказано е, че хормоните, които жената отделя докато гушка и целува бебето си, в пъти увеличават шанса за покачване на лактацията.
Има и вероятност да си мислите, че кърмата ви е намаляла, но всъщност бебето ви да преминава през скок в растежа и да има нужда от повече мляко. В такъв случай е нормално то да иска да суче много често, дори постоянно, за да покачи количеството кърма – това е естествен механизъм на бебетата, благодарение на който те регулират нуждите си чрез повече и по-често сукане.

Първото видео, което ще споделим с вас, е среща с Ася Демирева, посветена изцяло на темата: “Как да увелича кърмата”, а второто е лекция с Ива Петкова, с която говорим за кризите на растежа. Приятно гледане!

 

Кристина Бомбева от 1 наум

 

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept