Имам въпрос относно почистването на нослето на бебето. Всеки ден ли се почиства или само при нужда? И как е най-добре да се почиства? Благодаря предварително!


Предполагам говорите за новородено. Прах, чсстици мляко… могат да запушат бебешкото носле и да чувате хриптене. Което в някои случи дори пречи на бебето да се храни добре. Добре е веднъж дневно да почиствате като накапвате по няколко капки физиологичен разтвор във всяка ноздра. Ако се налага можете да слагате и по-често. Няма никакви противопоказания. Разбира се, ако не виждате нужда, няма проблем и да пропускате.
Важно е да не се дърпат ежедневно секретите с помпа и ако това се налага, да използвате такава, която е по-малко инвазивна. Най-щадящи са тези, които са с накрайник към уста на родител. Макар да будят неприятна асоциация, те са ефективни, но не прекалено силни. Има и електрически такива, но трябва да сте бдителни за силата на всумкване. Иначе рискувате да нарушите носната лигавица и да си докарате серийни проблеми с постоянни течащи секрети.
Как се случва всумкването – накапвате физиологичен разтвор в едната ноздра, запушвате с пръст другата ноздра и всумквате с помпата. След това повтаряте същото и с втората ноздричка.
Често майките по форумите дават съвети да се впръсква физиологичен разтвор под налягане (промивка), като се силно се впръсква (с ампула или спринцивка в едната ноздра и течността излиза през другата). Макар да е наистина ефективна, тази практика крие доста рискове за деца, които са под 1-годишна възраст, затова съветът ни е да не прибягвате до нея.

 

Поздрави и хубава вечер!
Майката на Филип, след консултация с оториноларинголог д-р Д. Тодорова