Кисел

Киселът е домашно приготвена млечно-плодова каша. Може да се дава на бебето от 5-ия месец.

Млечен кисел, 200 г

Необходими продукти:

60-70 г пресни плодове или 40 г сухи плодове /Сварете ги до омекване в непълна чаена чаша вода/

60-70 мл нектар

1/2 бурканче готово плодово пюре

2 пълни чаени лъжички нишесте (царевично)

1/2 чаена чаша адаптирано мляко или кърма

 

Кисел от плодове

Измийте добре плодовете. Смачкайте ги. Сварете гъста каша от млякото и  нишестето Прибавете я към намачканите плодове. Сложете сместа да кипне. След 6-месечна възраст плодовете могат да се използват и сурови.

 

Зеленчукови пюрета

Домашно приготвеното зеленчуково пюре е по-грубо и затова не бива да се дава на детето преди 6-месечна възраст. Ако детето получи разстройство с отделяне на слуз или кръв, спрете пюрето временно за 1-2 седмици.

Разнообразявайте пюретата, като според сезона използвате всички достъпни пресни зеленчуци. Първоначално използвайте по-лесно смилаемите (картофи, моркови), а после и всички останали – спанак, коприва, лапад, зелен фасул, тиквички, зеле, чушки, грах, домати. Особено подходящи са смесените пюрета от няколко вида зеленчуци. Добавката на моркови е особено ценна, тъй като улеснява смилането и на другите зеленчуци.

Не добавяйте сол към пюрето за бебето!

 

Пюре от картофи, 200 г

Необходими продукти:

2 средно големи картофа (да не са прораснали и зелени!)

1 непълна чаена чаша кърма/ АМ

1/2 чаена лъжичка краве масло

Начин на приготвяне:

Измийте добре картофите. Сварете ги необелени на пара или в малко количество гореща вода. Докато картофите са още горещи, ги обелете, пасирайте и ги смесете с горещото мляко. Разбийте всичко добре с миксер и сложете сместа само да кипне. Накрая прибавете кравето масло и разбъркайте добре, за да се разтопи.

 

Пюре от моркови

(или тиква, грах, леща, коприва), 200 г

Необходими продукти:

120 г зеленчуци

2 чаени лъжички препечено брашно

1 непълна чаена кърма/АМ

1/2 чаена лъжичка краве масло

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците добре на течаща вода. Почистете ги и ги сварете в малък, захлупен съд. Като омекнат, пасирайте или разбийте с миксер. Размийте препеченото брашно с малко от водата, в която са врели зеленчуците. Сварете гъста каша с млякото. Прибавете 12 лъжички от пасираните зеленчуци, разбъркайте всичко и оставете да кипне. Ако искате да разредите пюрето, използвайте водата от варените зеленчуци. Към горещото пюре прибавете кравето масло и разбъркайте, за да се стопи.

 

Смесено пюре от картофи, моркови и грах, 200 г

Необходими продукти:

1 картоф

1 морковче

2 чаени лъжички грах

1 непълна чаена чаша мляко

1/2 чаена лъжичка краве масло

Начин на приготвяне:

Почистете зеленчуците, нарежете ги и ги сварете в малко гореща вода до омекване. Пасирайте ги и ги приба­вете към горещото мляко. Разбийте с миксер. Варете още 3 минути, като бъркате непрекъснато. Накрая прибавете маслото и разбъркайте.

Когато в пюрето има картофи, не е необходимо да слагате брашно.

 

Смесено пюре

от картофи, карфиол и домати, 200 г

Пюрето е подходящо за възраст над 6 месеца.

Необходими продукти:

1 картоф

1 парче карфиол

1/2 домат

1 непълна чаена чаша мляко

1/2 чаена лъжичка краве масло

Начин на приготвяне: Нарежете карфиола. Задушете го в малко вода в захлупен съд до омекване. Пасирайте го или го разбийте с миксер. Сварете картофа необелен в малко вода до омекване. Обелете го още горещ и го намачкайте добре в горещото мляко. Прибавете смления карфиол и разбийте сместа. Варете я 3 минути, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая добавете маслото и прясно изцедения доматен сок или настърган домат. Разбъркайте добре.

 

Смесено пюре от картофи и коприва (лапад), 200 г

Необходими продукти:

1 картоф

2 супени лъжици коприва или лапад

1 непълна чаена чаша мляко

1/2 чаена лъжичка краве масло

Начин на приготвяне: Измийте картофа. Обелете го и го нарежете на кубчета. Залейте го с вряла вода, която да го покрие. Варете захлупен съд до омекване. Прибавете добре измитата и нарязана коприва. Задушете няколко минути. Залейте сварените зеленчуци с горещо подсладено мляко и ги пасирайте или разбийте с миксер. Оставете да кипне. Накрая сложете маслото и разбъркайте добре.

 

Пюре с месо

Месото се включва в менюто на кърмачетата през 6-ия месец, поради завишените им потребности от белтъци, минерали и желязо. Препоръчва се до 8-ия месец да се дават готови пюрета с месо или риба, поради редица техни предимства пред домашноприготвените. След 8-месечна възраст бихте могли да давате на детето и домашно приготвено пюре с месо/риба. Най-подходящи са крехкото телешко и пилешко месо, прясната или замразената риба. Не бива да се използва солена и пушена риба. Не трябва да се забравя също, че след размразяване рибата се разваля много бързо! За бебето може да се приготви пюре с варена риба.

 

Съвети за приготвянето на пюре с месо:

Използвайте прясно месо. Никога не използвайте месо, ако се съмнявате, че не е прясно (в такъв случай външната му повърхност е засъхнала или леко навлажнена, потъмняло е, има характерен мирис на престояло). Не купувайте месо с тлъстини. Измийте добре месото със студена вода. Изчистете го от всякакви ципи, кости, кокали. Нарежете го на парченца. Има разлика в начина на варене на месото в зависимост от това дали ще приготвяте пюре, или искате да получите силен бульон. За да приготвите пюре с висока хранителна стойност, сложете месото в неголямо количество кипяща, леко подсолена вода. Зеленчуците за пюрето добавете след като месото е почти сварено. Пюрето трябва да е смляно много добре с миксер. Ако желаете можете да приготвите бульон или пасирано месо, които да замразите на кубчета в ледарка.

 

Зеленчуков бульон

Необходими продукти:

1 глава лук

2 моркова

2 картофа

1 шепа други зеленчуци според сезона (киселец, лапад, спанак, зеле, карфиол, магданоз, целина)

1 л вода

1 чаена лъжичка масло

(продуктите са предназначени за по-голямо количество бульон)

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги на ситно. Прибавете ги към студената вода. Варете всичко около 20 минути на тих огън. Посолете съвсем леко. Прибавете маслото. Прецедете бульона през дълбока домакинска цедка. От сварените зеленчуци бихте могли да приготвите пюре.

 

Бульон от месо, 200 г

Необходими продукти:

около 40 г крехко телешко или пилешко месо 1 шепа зеленчуци (нарязани морков, цвекло, картофи, керевиз, грах, магданоз)

Начин на приготвяне:

Измийте месото на течаща вода. Нарежете го на ситно. Залейте го с 1 чаена чаша вода и го оставете да ври около 1 час на тих огън. Оберете с лъжица мазнината по повърхността. Прибавете измитите и нарязани зеленчуци и вода и варете още 1/2 час. Прецедете готовия бульон.

След като детето стане на 9 месеца, към бульона можете да прибавяте и пасирания зеленчук, малко ориз, овесени ядки или житни зародиши или 3 лъжички от смляното месо. Подправяйте със сварен жълтък и мляко. Така ще се получи супа с по-висока хранителна стойност.

 

Зеленчукова крем супа

Необходими продукти:

2 картофа

200-300 г други зеленчуци от 1 вид според сезона (тиквичка, спанак, карфиол, броколи)

1 л вода

2-3 супени лъжици извара

1 чаена лъжичка масло

(продуктите са предназначени за по-голямо количество бульон)

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги на ситно. Прибавете ги към студената вода. Варете всичко около 20 минути на тих огън. Посолете съвсем леко. Прибавете маслото и изварата. Пасирайте.

 

Попара със сирене и масло, 200 г

Необходими продукти:

1 малка филийка леко препечен бял хляб или сухар /пуканки от просо, оризовки или овесени ядки/

1 малко парченце обезсолено сирене

1 чаени лъжичка захар – по желание на родителя

1 непълна чаена лъжичка краве масло

1 чаша гореща вода или шипков чай

Начин на приготвяне: Надробете в купичка хляба и сиренето (може и настъргано). Прибавете захарта и маслото. Залейте с гореща вода или шипков чай. Захлупете за няколко минути, за да се задуши хлябът. Намачкайте добре всичко с вилица или разбийте с миксер.

д-р Диана Димова, общопрактикуващ лекар с педиатричен профил