Имам момиче на 5 години и бебе на 1 г. и 8 м. Вечер приспивам бебето в спалнята и после сестра му в нейната стая. Всяка нощ тя идва в спалнята да спи при нас. На въпроса ми “защо?”, тя доста се разстройва и хлипайки казва, че иска да спи винаги до някого, че я е страх да спи сама. Това е от около половин година. Преди това си спеше по цяла нощ в стаята и дори си е ставала да пишка без да ме вика мен. Преди около година режимът на бебето беше друг и първо слагах нея да спи, и тя си заспиваше сама в стаята докато оправям бебето. Сега става все по-зле. Пример: преди около 1-2 месеца бебето се разплака през нощта и аз не успях да го успокоя по-продължително време. Тя с видим непукизъм стана и каза, че отива в нейната си стая, защото тук е шумно. Отиде, легна и си заспа. Скоро се случи отново и тя каза същото, но този път се разплака и почна да ме моли, като го успокоя да дойда при нея. Като цяло бебето се буди често и сънят на сестра му не е пълноценен. Когато вкъщи има и друг възрастен роднина, спящ на дивана, тя отива при него. Тоест не държи да е при мен в спалнята. Как да спра тези среднощни разходки без детето да се окаже будно в леглото и да я е страх да стане, защото “мама не дава”?


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (16-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Ася Демирева, консултант по кърмене, в рубриката “Попитай специалиста”, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум